Osam preporuka
30

Kako da na pravi način razgovarate sa šefom o problemima na poslu

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Radni odnosi mogu biti delikatni, posebno onda kada je u pitanju odnos između vas i vašeg šefa. U tim odnosima je cilj da doprinosite radnom kolektivu, ali i da pronađete prostor za sebe. No, izazovi i problemi su neizbježni u tim odnosima.

Od suštinskog značaja je kako se učinkovito pozabaviti problemima, bilo da je riječ o neugodnim kolegama, osjećaju preopterećenosti na poslu ili poteškoćama vezanima za produktivnost. Dijeljenje briga s nadređenim može dovesti do učinkovitog rješenja i zdravijeg radnog okruženja.

Kako razgovarati sa šefom o problemima na poslu

Nisu svi toliko priviligovani da jednostavno ustanu i odu ako razgovor s nadređenim ne ide planiranom tokom. Nadalje, nije jednostavno dati otkaz iako ste nezadovoljni načinom upravljanja kompanijom i/ili ste nezadovoljni onim što radite. To nije jednostavno zbog drugih faktora koji se moraju uzeti u obzir, a među kojima su porodične obaveze. Shodno tome, postoji nekoliko preporuka kako razgovarati sa šefom o problemima na poslu.

Važnost učinkovite komunikacije

Učinkovita komunikacija je temelj uspješnog radnog okruženja jer se njome postižu transparentnost, povjerenje i saradnja. Razgovorom sa šefom o svojim brigama možete stvoriti priliku da vam pomogne. Šef koji shvata ono što govorite i koji shvata vaš značaj za radni kolektiv sigurno će vas podržati i omogućiti da imate pozitivno radno iskustvo.

Vježbajte prije razgovora

Prije nego što se obratite nadređenom, vježbajte kako to učiniti jer se vježbanjem gradi samopouzdanje. Značaj vježbanja se ogleda u tome da nije isto nešto kazati samom sebi i kazati to nekom drugom. Tako da možete snimiti ono što želite kazati i taj snimak preslušati. Osim toga, poželjno je potražiti pomoć od osobe u koju imate povjerenje.

Izaberite pravo vrijeme i pravo mjesto

Kao i u svakom razgovoru, vrijeme je sve. Ako ćete se šefu obratiti u trenutku kada je pod stresom zbog problema na poslu, malo je izgledno da ćete naići na reakciju kakva bi trebala biti. Zbog toga je ključno da obratite pažnju na trenutak kada mu se želite obratiti.

Za to izaberite trenutak kada je nadređeni dostupan i kada nije zaokupljen urgentnim stvarima. Izbjegavajte da mu prilazite kada je previše zauzet ili kada je pod stresom zbog posla. Pronađite prostor u kojem ćete moći mirno razgovarati. Time omogućavate sebi i šefu da se fokusirate na problem.

Pripremite argumente

Za razgovor sa šefom o problemima na poslu potrebno je da se pripremite za argumentovan razgovor, tj. da imate podatke kojima ćete potkrijepiti ono o čemu želite govoriti.

Budite jasni i konkretni

Kada govorite o svojim problemima, važno je da budete jasni i konkretni. Izbjegavajte nejasne ili općenite izjave koje mogu dovesti do nesporazuma. Navedite konkretne primjere kojima ćete ilustrirati svoje stavove i kojima ćete pomoći šefu da bolje razumije situaciju. Ako budete konkretni, dozvoljavate šefu da shvati težinu problema i da pruži odgovarajuće smjernice.

Fokus na rješenju

Ključno je da se fokusirate na rješenja umjesto da se samo žalite. Tako da predložite potencijalna rješenja za probleme koje imate jer time pokazujete posvećenost rješavanju problema i doprinosite da razgovor bude produktivniji.

Slušajte šefa i budite otvoreni za povratnu informaciju

Potrebno je da se stavite i kožu svojeg šefa jer su oni odgovorni za održavanje zdravog radnog okruženja. Ako vaš problem bude u fokusu nadređenih, oni će biti ti s vrućom glavom. Zato je važno da ih slušate i budete otvoreni za njihove povratne informacije. Aktivnim slušanjem pokazujete spremnost da sarađujete i da postignete najbolji mogući rezultat.

Nastavite razgovarati

Nakon prvog razgovora potrebno je da nastavite razgovarati. Pošaljite email ili zakažite kratak sastanak kako biste rezimirali ono o čemu ste do sada razgovarali i ono što ste dogovorili da je potrebno poduzeti. Ovim uspijevate u tome da ste vi i vaš šef na istoj strani, piše poslovni portal APAC Entreprenuer.