Posao
0

Kako biti uspješan timski igrač

Sarajevo-x.com
Sposobnost rada u timu jedna je od najtraženijih poslovnih vještina, a možete ju vrlo lako usvojiti. Kada se dobro slažete sa ostalim članovima u timu, vaš ukupna radna produktivnost svakako raste. Evo kako možete postati uspješan timski igrač i podći vlastitu vrijednost u očima menadžmenta kompanije.

Izbjegavajte sukobe sa ostalim članovima tima

Ponašajte se kao odrasla osoba u timu. Odrasle osobe su one osobe koje su potpuno otvorene za suradnju, te su sposobne slagati se sa drugim osobama. Klonite se problematičnih članova tima i nemojte dozvoliti da vas uvuku u svoje prljave igrice i stalna prigovaranja.

Pružite pomoć ostalim članovima tima

Možete ponekad zatražiti mišljenje ostalih članova tima, cijeniti njihove primjedbe i ohrabrivati ih da izlože i realiziraju vlastite dobre ideje. Ako možete pokazati umijeće motivacije ljudi oko sebe, naročito kada se radi o pasivnim i povučenim članovima tima, svakako ćete biti primijećeni od strane šefa.

Imajte besprijekorne radne navike

Pod besprijekornim radnim navikama se podrazumijeva redovan dolazak na vrijeme, neizostanak sa posla, maksimalan trud i rad i ozbiljan pristup radnim zadacima. Vaši nadređeni će se složiti da ste vrijedan resurs kompanije i da zaslužujete dalje usavršavanje i obrazovanje, ukoliko imate pravi stav i želite napredovati.

Pružite podršku svom nadređenom

Sigurno ste već milion puta čuli izraz "ne grizi ruku koja te hrani". Ovo je najvažnije pravilo kojeg se morate pridržavati ukoliko želite dalje napredovati u kompaniji. Napredovanje ponekad podrazumijeva da ćete dobiti značajniju povišicu plate u odnosu na ostale kolege iz radne grupe, kao i novo, bolje radno mjesto.

Budite osoba koja rješava probleme tima

Budite spremni preuzimati teške radne zadatke i obaviti ih do kraja. Možda se i iznenadite kad vidite koliko toga možete postići, kada se nečemu stvarno posvetite. Zatražite pomoć, ukoliko vam je potrebna, od ostalih članova tima ili potrebne informacije i znanje potražite izvan vaše radne grupe ili polja stručnosti. Tako ćete postati radnik koji zna kako obaviti stvari do kraja.