Od 1. januara 2011.
0

Ponovo poskupljuju telefonske usluge u BiH

Piše: T. Sekulić
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kompanija BH Telecom najavila je poskupljenje telefonskih usluga u Bosni i Hercegovini od 1. januara 2011. godine. Ukida se period slabog saobraćaja i cijena poziva će biti ista od 0-24 sata, a povećava se i cijena poziva s fiksne mreže na mobilnu mrežu.

"Nove cijene telefonskih usluga posljedica su primjene nove faze rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH i počet će se primjenjivati od 1. januara 2011. godine", istakla je za Sarajevo-x.com Nađa Lutvikadić, glasnogovornica BH Telecoma.

Mjesečna pretplata za fizička lica i dalje će biti 9,80 KM, dok će pretplata za pravna lica, odnosno pretplatnike Posebnog paketa iznositi 13,00 KM.

Kako je kazala Lutvikadić, umjesto dosadašnjih 160 besplatnih minuta, koje su uključene u cijenu mjesečne pretplate, korisnici će imati 140 besplatnih minuta.

Također, od 1. januara doći će do izjednačavanja cijena u periodu jakog i slabog saobraćaja, odnosno cijene više neće biti niže za 25 posto u periodu od 19.00 do 07.00 sati, za pozive prema fiksnoj i mobilnoj mreži BH Telecoma.

Doći će i do uvećanja cijene minute razgovora u mjesnoj mreži za pozive prema drugim operaterima fiksne telefonije, pa će iznositi 0,044, umjesto sadašnjih 0,04 KM po minuti, bez uključenog PDV-a.

BH Telecom povećava i cijenu poziva s fiksne na mobilnu mrežu, pa će tako minut razgovora s BH mobile mrežom koštati 0,19 KM po minuti, umjesto sadašnjih 0,17 KM, a saobraćaj prema brojevima drugih mobilnih mreža ostaje 0,36 KM po minuti.

Kako je saopćeno iz BH Telecom, od 1. januara ćete platiti više i ukoliko budete zvali službe za podršku i informacije o pretplatnicima drugih operatera, kao i za pozive na kratke brojeve komercijalnih službi i Brze pošte.

Svi pozivi na kratke brojeve koštat će 0,044 KM po minuti.

Nije sve tako crno

Kompanija BH Telecom će od Nove godine sniziti cijene fiksne telefonije između kantona u BiH, kao i cijene minute razgovora između mrežnih grupa i druge fiksne mreže.

Po nižim cijenama ćete moći razgovarati i sa Crnom Gorom kao i sa zemljama llb zone (Albanija, Andora, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Gibraltar, Grčka, Gruzija, Irska, Island, Kipar, Letonija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija, Monako, Poljska, Portugal, Rusija, San Marino, Slovačka, Španija, Ukrajina i Vatikan).

Besplatne SMS poruke

Svim svojim korisnicima BH Telecom će omogućiti i besplatno slanje kratkih pisanih poruka (SMS) prema brojevima BH Line mreže.

BH Telecom je također najavio sniženje cijene za dialup saobraćaj registrovanih korisnika i to za pristup Internetu između različitih kantona, uz zadržavanje niže cijene u periodu slabog saobraćaja.

Također, pozivi na jedinstveni pristupni broj (JPB) u mreži BH Telecoma od sada će iznositi 0,033 KM za pozivatelja i 0,026 KM po minuti za pretplatnika JPB-a.

U cijene nije uračunat PDV.