biznis
0

Poljska kao Meka za njemačke gastarbajtere

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski Daily Telegraph piše u utorak o "dramatičnom preokretu" u uobičajenoj matrici imigracijskih kretanja: nezaposleni Nijemci trbuhom za kruhom odlaze u Poljsku.

Tisuće ljudi iz Njemačke stižu u Poljsku nastojeći izbjeći ekonomske nedaće koje pritiskuju njihovu zemlju, piše Daily Telegraph. Razlog da se kolo sreće zavrti baš na ovakav način počiva u snazi poljske privrede i slabosti njenoga moćnog susjeda.

Poljske vlasti su registrirale najmanje 2.500 Nijemaca koji rade u oblasti oko Szczecina na sjeverozapadu zemlje, ali se procjenjuje da je taj broj veći jer mnogi njemački gastarbajteri rade "na crno".

Kako je u dijelu Njemačke s druge strane granice nezaposlenost skoro 20 posto, upućeni kažu da Nijemci, u želji da imaju bilo kakvo radno mjesto, pristaju da u Poljskoj primaju i do 40 posto manju plaću za isti rad.

Daily Telegraph podsjeća da Njemačka, za razliku od Britanije, nije Poljacima nakon njihovog ulaska u Evropsku uniju dozvolila puni pristup tamošnjem tržištu radne snage jer se plašila da će je preplaviti imigranti.