BiH
0

Pokrivenost uvoza izvozom u januaru 47,3 posto

FENA
Bosna i Hercegovina je u januaru ostvarila robni promet s inostranstvom u vrijednosti milijardu i 202 miliona KM, od čega se na izvoz odnosi 386 miliona KM ili 32,1 posto, a na uvoz 816 miliona KM ili 67,9 posto.

U okviru ostvarenog vanjskotrgovinskog prometa BiH u tom mjesecu, procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 47,3 posto, kazala je danas zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH Maida Hasanbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

BiH je u januaru u robnom prometu s inostranstvom ostvarila trgovinski deficit u vrijednosti 430,6 miliona KM.

U januaru je najveće učešće u izvozu ostvareno u prerađivačkoj industriji u vrijednosti 342 miliona KM, što čini 88,7 posto od ukupnog izvoza.

U okviru tog područja, najveće učešće u izvozu ostvareno je u odjeljku proizvodnja baznih metala s vrijednošću 54,1 milion KM, što čini 14 posto od ukupnog izvoza.

U januaru je najveće učešće u uvozu ostvareno u prerađivačkoj industriji s ukupnom vrijednošću 677,2 miliona KM, što iznosi 83 posto od ukupnog uvoza.

U tom području najveće učešće u uvozu ostvareno je u odjeljku proizvodnja prehrambenih proizvoda i pića s vrijednošću 109,8 miliona KM, što iznosi 13,5 posto od ukupnog uvoza.