Prototip na ulicama BiH
0

Pogledajte elektromobil koji će se možda proizvoditi u Banjoj Luci

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
U Banjoj Luci je danas svečano predstavljen prototip automobila "stritskuter", koji se kreće na električni pogon, a prema najavama nadležnih, proizvodnja ovog vozila u našoj zemlji bi mogla početi ukoliko u domaćim kompanijama budu ispunjeni određeni tehnički uslovi.

Cijena ovog automobila, koji je patentiran u Njemačkoj, na domaćem tržištu trebala bi biti blizu 20.000 KM. Kako je danas navedeno, automobil ima obim rada od 100 do 150 kilometara sa jednim punjenjem, što je izuzetno rentabilno.

Tokom današnjeg predstavljanja vozila, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević je naveo kako će Vlada ovog bh. entiteta i resorno ministarstvo pružiti kompletnu podršku ukoliko se ukaže prilika za proizvodnju ovog vozila.

"Optimist sam, jer su domaće kompanije ušle u najuži krug pregovora i imaju velike šanse da dobiju mogućnost za proizvodnju ovog vozila", rekao je Kovačević.

Dragan Vučetić, stručni konsultant u banjalučkom Novom Jelšingradu rekao je da će u toku ove godine biti poznato da li će se ovakva vrsta automobila proizvoditi u RS i da je cilj preduzeća iz ovog bh. entiteta da imaju proizvodnju više od 50 posto dijelova.

Vučetić je također naglasio kako je RS u finalnoj utrci za dobijanje licence za proizvodnju vozila, a sljedeća faza razgovora bit će krajem augusta i početkom septembra.

"U prvoj fazi 2014. godine proizvodi se 300 automobila nulte serije, da bi korak po korak proizvodnja došla na oko 25.000 automobila godišnje", objasnio je danas Vučetić.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić rekao je tokom današnje prezentacije kako bi pokretanjem ovog projekta biti ostvareni uslovi i za prateći naučno-istraživački rad.

"Uvjeren sam da će doći do proizvodnje elektromobila u Banjoj Luci i da ćemo time dobiti posao koji će osihurati ono što iniciramo našim strateškim opredjeljenjem za uvođenje inovacionog sistema", rekao je ministar Komić.