Sastanak u Vladi FBiH
0

Počele pripreme za uvođenje 'Talgo' vozova

Sarajevo-x.com
U FBiH je formiran Komitet za nadgledanje implementacije projekta uvođenja "Talgo" vozova u saobraćaj, a danas je održana njegova prva sjednica u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

Komitet obuhvata Upravu Željeznica FBiH, predstavnike Poslovodnog odbora BHŽJK Sarajevo, federalnih ministarstava prometa i komunikacija i finansija, predstavnike Ministarstva komunikacija i transporta BiH, uključivo Regulatorni odbor za željeznice, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH. U radu Komiteta učestvuju i predstavnici Ambasade Kraljevine Španije u BiH, te firmi "Talgo" i "Transamdrid" iz Madrida.

Kako predstoji dinamika implementacije kredita Kraljevine Španije Bosni i Hercegovini za nabavku devet vozova španskog proizvođača "Talgo" za potrebe Željeznica FBiH, vrijednosti 67.627.058 eura, i kako se u slijedećoj godini očekuje uvođenje ovih vozova u saobraćaj, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija za ovako veliki projekat traži da Uprava JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo preduzme mjere i uspostavi procedure koja će garantovati uspješan proces implementacije i najbolji rezultat ovog projekta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Izrađene analize i studije za potrebe pripreme ovog projekta, obavljene prezentacije i promotivana vožnja prugama BiH su ukazali da se radi o projektu kojim bi BiH, uz najpovoljnije finansijske uslove ugovorene sa Vladom prijateljske Kraljevine Španije, mogla da premosti nastali tehnološki jaz u oblasti putničkih vozova, uspostavi najsavremeniji daljinski putnički servis i obnovi svoj međunarodni željeznički putnički saobraćaj.

Inače, shodno Ugovoru za nabavku devet putničkih garnitura od po devet vagona nagibne tehnike “Talgo”, potpisanom u julu 2005. godine, kompanija Patentes “Talgo” S.A iz Madrida će isporučiti Željeznicama FBiH prve dvije garniture vozova u 2010. godini, a ostalih sedam u 2011. ŽFBH planiraju uvrstiti u red vožnje pet dnevnih i četiri noćne garniture, za koje je planirano da saobraćaju prema Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.