Demokratizacija letenja
0

Pegasus stigao u BiH: Let iz Sarajeva do Istanbula već od 49,99 eura

Piše: Adnan Učambarlić
Ali Sabanci i Guliz Ozturk (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Turska kompanija Pegasus Airlines proširila je svoju mrežu i na Bosnu i Hercegovinu te tako Sarajevo učinila svojom petom destinacijom na Balkanu i 39. međunarodnom destinacijom, povezavši Sarajevo sa 42 različite destinacije. Početna cijena leta od Sarajeva do Istanbula iznosi 49,99 eura, a leti se pet puta sedmično.

Ali Sabanci, predsjednik Pegasus Airlines, i Guliz Ozturk, potpredsjednica kompanije, su na konferenciji za medije u Sarajevu objasnili kako su u posljednjih nekoliko godina slušali o brojnim spekulacijama sa avio-kompanijama te da su u Sarajevo došli kako bi i ovdašnjem stanovništvu približili svoj program letenja.

Naime, kako su naveli Sabanci i Ozturk, cilj kompanije je demokratizacija letenja, odnosno omogućavanje da putovanje avionom postane dio svačijeg života.

"U Turskoj to radimo već sedam godina i shvatili smo da putnici žele tri stvari – nove avione, niske cijene i letove na vrijeme. To su osnovne stvari koje potrošači traže i to se u Sjedinjenim Američkim Državama praktikuje od 1971. godine, u evropskim zemljama posljednjih 20 godina, dok je u našem dijelu svijeta to još uvijek prilično novo", izjavio je Sabanci za Klix.ba.

Sabanci je objasnio i kako će i u Sarajevu primjeniti isti model poslovanja kao i u Turskoj, Bliskom Istoku i jugoistočnoj Evropi – a to su cijene letova tek nešto više od polovine cijene drugih kompanija, sa istim ili boljim avionima i potpunom uslugom.

"Prosječna starost aviona Pegasus Airlinesa je oko tri i po godine, dok su avion konkurencije stari blizu 12 godina, a leti se uglavnom avionima Boeing 737 – 800. Također, prosječna tačnost letova je 92,3%, a svakodnevno se na internetu prikazuje vrijeme letova, dok mnoge druge kompanije uopće i ne vode evidenciju", ispričao je Sabanci na konferenciji za medije.

"U avionu možete dobiti hranu i piće po želji, ali za nju morate platiti baš kao i u restoranu. Mi ćemo putnicima omogućiti da odaberu koje usluge žele koristiti i na taj način demokratiziramo letenje", rekao je Sabanci za Klix.ba.

Radovi na dolasku Pegasus Airlinesa u Sarajevo počeli su prije malo više od godinu dana, a ovo tržište smatraju od posebnog značaja zbog kulturnih i historijskih veza koje vežu Tursku i BiH.

"Prvi let je krenuo iz Istanbula u Sarajevo 28. februara i sva mjesta su bila popunjena", kazala je Ozturk.

Iz Istanbula putnici mogu produžiti na druge lokacije u svijetu, a do kojih je potrebno do tri sata leta. Prema riječima Ozturkove, putovanje je toliko pojednostavljeno da ako putnik krene iz Sarajeva na bilo koju lokaciju koju oni pokrivaju o prtljagu, koji preda u Sarajevu, ne mora brinuti sve do iskrcavanja na konačnoj lokaciji. Putnici slijeću na međunarodni aerodrom Sabiha Gökçen, na azijskoj strani Istanbula, čija je udaljenost od centra grada jednaka onoj sa aerodroma Ataturk, koji se nalazi na evropskoj strani.

Budući plan Pegasus Airlinesa je da uvede i svakodnevne letove između Sarajeva i Istanbula. Trenutno letovi iz Sarajeva za Istanbul polaze svakog ponedjeljka, utorka, srijede, četvrtka i nedjelje.