biznis
112

Otvorena četvrta zgrada BIT centra u Tuzli: Posao za 30 mladih stručnjaka

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Svečanim presijecanem vrpce danas je otvorena četvrta zgrada Javnog preduzeća BIT centar u Tuzli. Otvorenju su prethodili višemjesečni radovi na rekonstrukciji zgrade koja se nalazi u samom centru grada.

Realizacijom cjelokupnog projekta vrijednosti od blizu pola miliona KM omogućena je potpuna prilagođenost potrebama kompanija koje se bave informaciono-komunikacijskim tehnologijama (ICT), a djeluju pod okriljem tuzlanskog BIT centra.

Novac je za ovu namjenu omogućen kroz projekat Evropske unije "Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i susjednim općinama – BESt4SMEs", a pored BIT centra u realizaciji učestvuje i Udruženje za razvoj NERDA, uz podršku Grada Tuzle te općina Srebrenik i Kalesija.

"BIT centar smo osnovali 2005. godine i time stvorili uslove za 400 inžinjerskih radnih mjesta. Kroz prvu, drugu i treću fazu smo educirali blizu pet hiljada osoba i time stvorili novu osnovu za razvoj. Ovo je četvrta faza koja donosi 30 radnih mjesta za visokoobrazovane osobe koje rade programiranje za cijeli svijet", kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović te dodao da je riječ o najboljem tehnološkom parku na području Balkana.

Prema riječima direktora BIT centra Roberta Martića, novootvorena četvrta zgrada je od velikog značaja zbog činjenice da je ovo javno preduzeće dobilo priliku za proširenje kapaciteta za minimalno 30 novih radnih mjesta.

"Isto tako ćemo reorganizirati ukupnu infrastrukturu od preostale tri zgrade, tako da ćemo pored prostora za start up, edukacijskog i istraživačkog centra, biti u mogućnosti da osnivamo i podržavamo veće kompanije. Naš ukupni kapacitet u principu će u ovom periodu porasti na 140 ljudi. Značajno je da su to visokoobrazovane osobe, a mi se trudimo da stvorimo ambijent za podršku i razvoj kompanija i ljudi koji su završili tehničke nauke", dodaje Martić, naglasivši da je u infrastrukturni razvoj BIT centra dosad uloženo blizu dva miliona KM.

Direktor Udruženja za razvoj NERDA Enes Drljević kaže da će u četvrtoj zgradi BIT centra u narednom periodu zaživjeti najmanje 12 novih kompanija.

"Mi ćemo kroz projekte Evropske unije nastaviti podržavati mala i srednja preduzeća. U budućnosti očekujemo i još neke projekte koji su slični BIT centru u Tuzli", naglašava Drljević.

Jedna od kompanija koja djeluje pod okriljem BIT centra je i CodeNest. Ova kompanija je osnovana 2006. godine, bavi se razvojem softvera, a trenutno zapošljava 45 mladih inžinjera.

"Najveća blagodet BIT centra je ta što ga je osnovala Gradska uprava, a odlična saradnja ostvarena je i sa Univerzitetom u Tuzli. Upravo zbog te saradnje mi možemo dobiti vrlo kvalitetan mladi inžinjerski kadar. Već sa četvrte godine fakulteta u našu kompaniju dovodimo studente na praksu, tako da regrutiramo novu radnu snagu. Kada je u pitanju rad naše komapnije, mi sva svoja softverska rješenja uglavnom izvozimo na evropsko tržište, a u narednih godinu dana očekujemo da ćemo zaposliti još deset osoba", kaže Zlatan Mulabegović, direktor kompanije CodeNest.

BIT centar u Tuzli osnovan je u oktobru 2005. godine, kao inkubator informaciono-komunikacijskih tehnologija, a danas kao javno preduzeće u nadležnosti Grada Tuzla zapošljava blizu 100 uposlenika koji djeluju pod okriljem 20 firmi.

U svojim začecima ovaj centar je počeo djelovati u jednoj zgradi u kojoj su smješteni inkubator i trening-centar. Velikim razvojem firmi stvorila se potreba za dodatnim prostorom te je četiri godine kasnije, odnosno 2009. otvorena i druga zgrada. U njoj se trenutno nalaze nešto veće firme.

Uporedo sa osnivanjem i razvojem kompanija produbljivala se i saradnja centra sa Elektrotehničkim fakultetom u Tuzli. Iz toga je proizašla potreba za još većim prostornim kapacitetom, pa je 2012. izgrađena i treća zgrada u kojoj je smješten naučno-istraživački centar.

Osnovni cilj ideje u početku je bio stvoriti vezu između lokalne, akademske i biznis zajednice. Ovakva veza u konačnici je omogućila mladim i stručnim osobama da razviju svoj biznis u polju informaciono-komunikacijskih tehnologija.

Do kraja ove godine u planu je otvaranje pete zgrade tuzlanskog BIT centra, a realizacijom ovog projekta stvorit će se prilika za zaposlenje još blizu 70 mladih visokoobrazovanih osoba iz oblasti tehničkih nauka.