UIO BiH
0

Otkriven fiktivni izvoz, državni budžet oštećen za 400.000 KM

FENA
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH otkrili su fiktivni izvoz robe iz Bosne i Hercegovine, na osnovu kojeg postoji sumnja da je državni budžet oštećen za minimalno 400.000 KM.

Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija o fiktivnom izvozu bakra iz Bosne i Hercegovine službenici Uprave za indirektno oporezivanje su po nalogu Suda BiH izvršili pretres tri teretna motorna vozila koja su se nalazila na terminalu u Tuzli i graničnom prelazu u Orašju.

Dokumentacijom koja je pratila pošiljke bilo je prikazano da se na vozilima nalazi 48.400 kg bakra koji se izvozio iz BiH, dok je detaljnim pregledom teretnih motornih vozila utvrđeno da se na kamionima nalazi 37.000 kg zemlje i željeza, saopćeno je u nedjelju iz UIOBiH.

Istovremeno se izvršio pretres dvije poslovno-stambene lokacije na području Tuzle, gdje je pronađen veći broj fiktivnih uvoznih i izvoznih faktura, kao i brojna isprintana dokumentacija u knjigovodstvenom servisu.

Uzete su izjave od četiri osobe u svojstvu svjedoka ili osumnjičenih. Sumnja se u prikazivanje lažnog uvoza i izvoza bakra u cilju da se pokuša nezakonito tražiti povrat poreza na dodatnu vrijednost.

"Prema trenutno raspoloživoj dokumentaciji postoji sumnja da je Budžet BiH oštećen za minimalno 400.000 KM. Istražne radnje bit će nastavljene nakon otvaranja privremeno oduzete dokumentacije. Detaljnim pregledom utvrdit će se precizan iznos nezakonito traženog povrata poreza na dodanu vrijednost, te eventualno sudjelovanje ostalih lica u nezakonitim radnjama. Akcija je uspješno sprovedena u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA i službenicima Granične policije BiH", saopćeno je iz UIOBiH.

Ova akcija je rezultat pojačanih kontrola od službenika UIO, zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit. Ovakve kontrole bit će prioritet u radu Uprave za indirektno oporezivanje u toku 2012. godine, posebno imajući u vidu da je UIO u toku 2011. godine dogovorila svakodnevnu razmjenu informacija sa carinskim i poreskim upravama Srbije i Hrvatske što će u mnogome olakšati otkrivanje fiktivnog uvoza i izvoza roba.