biznis
0

Otklonjenja prepreka za prodaju preduzeća naftne industrije RS-a

FENA
Bosanski Brod
Bosanski Brod
Nakon što je Konkurencijsko vijeće BiH jučer donijelo zaključak da ruska kompanija "NjeftGazInKor" nije imala obavezu da od tog tijela traži odobrenje za koncentraciju kapitala tri preduzeća naftne industrije RS-a omogućena je realizacija ugovora o prodaji paketa akcija u rafinerijama nafte i ulja u Bosanskom Brodu i Modriči, te banjalučkom „Petrolu“, saopćeno je iz Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS-a.

„Prebrodili smo i posljednju prepreku vezanu za otvaranje akreditiva od ruskog partnara, te očekujemo da će oni svu proceduru završiti u skladu s odredbama ugovora“, rekao je resorni ministar Rajko Ubiparip.

Istaknuo je da će Vlada RS-a osigurati potvrdu Centralnog registra za hartije od vrijednosti o prijenosu vlasništva i potvrdu da nad akcijama banjalučkog „Petrola“ i rafinerija u Brodu i Modriči nema opterećanja.

„Ovim bi uz ranije usvojene izmjene Odluke o kontroli kvaliteta bio omogućen prijenos prava svojine nad paketom akcija po ugovoru i uplata definiranog iznosa za taj paket akcija“, navodi Ubiparip.

On ističe da se očekuje da će ruski partner poslije ove odluke veoma brzo otpočeti pripremu postrojenja za proizvodnju u Rafineriji Brod kako bi prve količine derivata iz stare linije što prije došle na tržište BiH.