Analiza "Gartnera"
0

Opada prodaja tablet računara, industrija u velikim problemima

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Pad prodaje tablet kompjutera u svijetu nastavljen je i u četvrtom kvartalu, koji je okončan sa 90,3 miliona prodatih jedinica, što predstavlja pad za 4,9 posto u odnosu na isti period 2011. godine.

Prema podacima analitičke kompanije "Gartner", industrija tablet računara suočena je sa dubljim problemima od slabe ekonomije.

"Tableti su dramatično promijenili okruženje za desktop kompjutere na taj način što korisnici potpuno prelaze na tabletne računare i ne obnavljaju zastarjele desktop kompjutere", izjavio je glavni "Gartnerov" analitičar Kikako Kitagawa.

Period praznika pokazao je da ni ponuda jeftinih laptopa, niti lansiranje operativnog sistema Windows 8 nisu doprinijeli povećanju prodaje desktop računara.

"Nekada smo zamišljali svijet u kojem će svaki pojedinac imati i desktop i tablet kao svoje lične uređaje, ali sve više vjerujemo da će većina ljudi preći na personalni tablet, dok će kreativne i administrativne poslove obavljati sa zajedničkih desktop računara", rekao je Kitagawa, a prenosi "PC magazin".

"HP" je i dalje najveći svjetski prodavac desktop kompjutera sa udjelom od 16,2 odsto u globalnom tržištu. Kinesko "Lenovo" je drugoplasirano sa 13,6 posto, ali je, za razliku od "HP"-a, prošle godine povećalo prodaju.

"Dell", "Acer" i "Assus" drže po deset posto ili manje svjetskog tržišta, navodi se u "Gartnerovim" podacima.

Istraživačka kompanija NPD objavila je prošle sedmice da će ove godine u svijetu biti isporučeno 240 miliona tablet kompjutera, što će biti rast za 64 posto na godišnjem nivou.