biznis
127

Okrugli sto "Jačanje ženskog liderstva u BiH" okupio eminentna imena

Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Udruženje poslovnih žena BiH i Poduzetnički centar Networks organizovali su danas u Sarajevu okrugli sto "Jačanje ženskog liderstva u BiH".

Nastavak je to aktivnosti Udruženja poslovnih žena u BiH na obilježavanju Međunarodnog Dana žena a održava se i u okviru Sedmice ravnopravnosti spolova u BiH 2018.

Panelistice, eminentna imena iz svijeta politike, biznisa, nevladinog i drugih sektora govorile su o tome kako su one razbile svoj "stakleni strop" boreći se sa životnim i karijernim problemima.

O jačanju ženskog liderstva govorile su ambasadorica i direktorica UNDP-a Sezin Sinanoglu, zastupnica DF-a u Parlamentu BiH Maja Gasal-Vražalica, zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH Jasna Duraković, direktorica Narodnog pozorišta Marijela Margeta, Mersiha Mehić iz Posao.ba, Larisa Halilović iz British Councila, zatim vlasnica i direktorica firme eXtea d.o.o. Sarajevo Kristina Miklavčić, Nadina Gradaščević iz Udruženja Business Women of Bosnia and Herzegovina iz Austrije, prof.dr.sc. Mirsada Hukić i brojne druge.

Kroz lične priče panelistice, ali i učesnice panela diskutovale su o tome kako su se nosile sa strahovima, izazovima, preprekama i problemima. Istakle su kako u bh društvu ima velikih pomaka na polju rodne ravnopravnosti no i dalje najveće prepreke su zakonska rješenja, ali i društvo koje je još uvijek konzervativno i patrijarhalno.

Ima tu, čulo se sa današnjeg skupa, i mnogih drugih elemenata koji sprječavaju ostvarenje pune ravnopravnosti, a to su prije svega strah žene, njena nedovoljna educiranost i svakako ne razumijevanje i ne povjerenje bliže okoline.

Posebna poruka poslana je mladim ženama kako da bi ostvarile svoja prava i postale liderke ne trebaju čekati da sve ove poteškoće i prepreke nestanu same od sebe, ili da to ostave muškarcima da riješe. Prije svega moraju uzeti svoju sudbinu u svoje ruke, bez straha se uhvatiti u koštac sa izazovima koje nosi moderno vrijeme i pokazati da mnogo toga mogu bolje nego muškarci. No to ne znači rivalstvo već posvećenost razvoju ljudi, organizacija i zajednica. Naravno, to trebaju reći i na izborima, potrebno je da se žene što više kandiduju i da žene glasaju za žene, poručeno je sa današnjeg skupa.