biznis
0

Održana manifestacija “Kladuški dani poljoprivrede 2012.”

FENA
Velika Kladuša
Velika Kladuša
Pod pokroviteljstvom Općine Velika Kladuša, u naselju Poljice, u Mjesnoj zajednici Vrnograč, održana je tradicionalna 12. manifestacija “Kladuški dani poljoprivrede”, koja ima veliki razvojno-promotivni značaj za poljoprivredu.

Manifestaciju, koja je okupila preko 100 izlagača i veliki broj posjetilaca i uzvanika, svečano je otvorenom proglasio općinski načelnik Admil Mulalić. Njen cilj bio je da se na jednom mjestu pokaže veliki dio poljoprivrednih proizvoda, razmijene iskustva i razvije takmičarski duh, koji će pridonijeti još intenzivnijem razvoju poljoprivrede na ovim prostorima.

Tročlana komisija izvršila je ocjenjivanje i proglasila pobjednike po kategorijama, kojima su dodijeljene zaslužene nagrade. U izložbeno-takmičarskom dijelu manifestacije izvršen je najbolji odabir grla u kategorijama krava muzara, visokosteonih junica, tovnih bikova, zaprežni konji i rasplodni ovnovi.

Učešće u nagradnom fondu uzeli su i proglašeni proizvođači mlijeka, povrća, voća, stoke za meso i med. Nagrade najboljima uručili su načelnik Mulalić i predsjedavajući Općinskog vijeća Sejfo Mustafić, te predstavnici sponzora.

Za najvećeg proizvođača mlijeka na području te općine proglašena je farma “Begić”, koja je osvojila prvu nagradu u iznosu 500 KM, druga je farma “Džanić” s 300 maraka, dok je treću nagradu od 200 maraka dobio Adem Brkić.

Nagrada za najvećeg proizvođača povrća pripala je Feridu Babiću, najveći proizvođač voća bio je Almir Hadžić, a za najvećeg proizvođača stoke proglašen je Ismet Ćatić. Također, se birao i najveći proizvođač meda, a to je ove godine poduzeće “Finab”.

U okviru manifestacije, održan je i kulturno-umjetnički, te sportski program u tradicionalnim disciplinama: povlačenje konopca, bacanje kamena s ramena, skok u dalj i obdulja.