biznis
0

Odobreno 470 milijardi eura za spas njemačkih banaka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska komisija u utorak je odobrila 470 milijardi eura vrijedan plan njemačke vlade za spas posrnulog finansijskog sektora, ustvrdivši kako se njime ne krše propisi EU-a o državnoj pomoći.

"Taj paket sadrži odgovarajuće mjere za uklanjanje ozbiljnih poremećaja u njemačkom gospodarstvu, pri čemu se izbjegava neprihvatljivo remećenje ravnopravne tržišne utakmice", ističe se u Komisijinom saopćenju.

Kako su naglasili dužnosnici u Bruxellesu, njemačke mjere ne diskriminiraju inozemne banke, ograničene su vremenski i dosegom, te predviđaju odgovarajuće mehanizme kontrole radi minimalizacije narušavanja mehanizma tržišnog natjecanja.

"Komisija je utvrdila da taj plan i u njemu sadržane obaveze predstavljaju odgovarajuće sredstvo obnove povjerenja u kreditnu vjerodostojnost njemačkih finansijskih institucija, te poticanja međubankovnog zaduživanja", ističe se u Komisijinom saopćenju.

Komisija je mjere ocijenila dobro skrojenima, a sadrže isključivo nužne intervencije s ciljem poticanja oporavka njemačkoga finansijskog sektora.

Bruxelles je prethodno već dao zeleno svjetlo sličnim planovima Britanije i Irske za posredovanje radi minimalizacije utjecaja globalne kreditne krize na njihove banke.

Njemački paket predviđa do 400 milijardi eura pomoći u jamstvima za međubankovno zaduživanje, te 70 milijardi eura sredstava izdvojenih u fond za dokapitalizaciju banaka i izdvajanje toksične imovine iz njihovih portfelja.

Državno preuzimanje imovine posrnulih banaka ili osiguravatelja uvjetovano je otkupom te imovine nakon maksimalno 36 mjeseci, bez gubitaka po državu.

Također, kompanije koje traže pomoć od države moraju pristati na obustavu isplate dividendi za vrijeme korištenja pomoći i srezati plaće uprave.

Moraju ujedno održavati visoku razinu solventnosti, te u roku od šest mjeseci od ulijevanja kapitala predstaviti plan restrukturiranja.

Povjerenica EU-a za konkurentnost Neelie Kroes pohvalila je spremnost njemačke vlade na saradnju s Komisijom radi izbjegavanja eventualnog kršenja EU sporazuma.