Agencija za lijekove
291

Odluka u srijedu: Nakon ruskih u BiH dolaze i problematični lijekovi iz Irana

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što su samovoljnom odlukom direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak za tržište naše zemlje registrirani problematični biosimilar lijekovi iz Rusije ove srijede isto bi se moglo desiti s lijekovima iz Irana.
Kako saznaje Klix.ba u srijedu na sjednici Komisije za lijekove na dnevnom redu bit će zahtjev za registraciju lijaka iz Irana, a koji je zatražila jedna veledrogerija iz Tuzle. Riječ je o Zytux koncetratu rastvora za infuziju AryoGen Pharmed kompanije iz Teherana.

Kako saznajemo ovo je po evropskim standardima nelegalna paralela lijeku rituksimab, a koristi se kod non-Hodgkinkova limfoma i kod reumatoidnog artritisa. Ovakav NCB lijek u ruskoj varijanti BioCad registriran je prošli mjesec te se ovo smatra svojevrstan federalni odgovor u trgovini opasnih lijekova.

Da će Bosna i Hercegovina postati poligon za "sve i svašta" te da se neće tačno znati kakve će lijekove dobivati pacijenti ranije je problematiziralo Udruženje inovativnih proizvođača lijekova koje zastupa 12 vodećih svjetskih farmaceutskih kompanija.

Registracija problematičnih bisimilar lijekova iz Rusije podijelila je članove Komisije za lijekove, a nakon nekoliko sjednica na kojima registracija ovog lijeka nije dobila većinu glasova ili je to bilo odbijeno, proces je presjekao direktor Zolak donoseći odluku o registraciju, za koju su neki kazali, da je protivna zakonu.