biznis
0

Novim članicama EU nedostaju radnici

FENA
Zemlje članice Evropske unije iz srednje i istočne Evrope sučene su s ozbiljnom nestašicom radne snage jer hiljade njihovih građana radi u bogatijim zapadnim zemljama, objavile su briselski mediji pozivajući se na izvještaj Svjetske banke (SB). Nedostatak radnika može biti ozbiljna kočnica u rastu privrede.

Iako u tim zemljama dolazi do pada stope nezaposlenosti, nedostatak radnika može da bude kočnica daljnjem rastu privrede i otvaranju novih radnih mjesta.

U izvještaju se, s jedne strane, ističe da su u regionu značajno poboljšani uvjeti na tržištu rada, ali, s druge, se ukazuje na nedovoljnu iskorištenost radne snage u nekim oblastima, gdje se u proces rada ne uključuje mnogo radno sposobnog stanovništva.

Prema Svjetskoj banci, nove zemlje članice EU bi trebalo da reformišu svoje sisteme socijalnog osiguranja, da poboljšaju stručnost radnika putem reformi obrazovnih sistema i da poboljšaju unutrašnju mobilnost.

Pored toga, potrebno je razmotriti mogućnost otvaranja tržišta rada za kvalificirane radnike iz trećih zemalja s ciljem da se popune radna mjesta u sektorima s najvećim problemima, navode briselski mediji preporuke Svjetske banke.