Stresna radna atmosfera
0

Nova samoubistva potresaju "France Telecom"

SRNA
Pet najnovijih slučajeva samoubistava radnika kompanije "France telecom" izazvalo je zabrinutost u ovoj firmi u kojoj se 58 zaposlenih ubilo od 2008. godine, javlja DPA.

Ukupno 23 zaposlenika oduzela su sebi život samo ove godine, ali za sada nije jasno da li su samoubistva povezana sa uslovima rada u ovom gigantu u kome radi oko 100.000 ljudi.

Parisko tužilaštvo pokrenulo je istragu u vezi sa samoubistvima u aprilu na osnovu prijave koju je podnio radnički sindikat "Sud PTT" optužujući "France telecom" za namjerno stvaranje stresne radne atmosfere tjerajući radnike da daju otkaz kako bi smanjili broj zaposlenih i time smanjili troškove.

"France telecom" je poludržavna kompanija i većina radnika firme ima status državnih činovnika i kompanija ih po zakonu ne može otpustiti.

U februarskom izvještaju o uslovima rada u ovoj kompaniji, koji je podnijet pariskom tužilaštvu, zaključuje se da se optužnica može podići protiv kompanije zbog "moralnog maltretiranja" radnika.

Sud u Parizu u julu ove godine donio je odluku da je jedno od samoubistava povezano sa uslovima rada, nakon što je 51-godišnja žrtva ostavila oproštajnu poruku u kojoj je navela uslove rada i radnu atmosferu kao razlog samoubistva.