biznis
15

Njemački privrednici otvoreno priznaju: Izbjeglice nam trebaju kao radna snaga

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Njemačku je samo u proteklih nekoliko dana ušlo najmanje 15.000 izbjeglica a vlasti su doslovno otvorile granicu izbjeglicama koje preko Grčke, Makedonije i Srbije idu prema EU.

Osnovno objašnjenje njemačkih vlasti jeste da otvaranjem granica žele spriječiti jednu od najvećih izbjegličkih kriza u posljednjih 50-ak godina.

Međutim, njemački privrednici ne kriju da im je hitno potrebna radna snaga i da bi sirijske izbjeglice trebalo što prije integrirati.

"Ako ih možemo brzo integrirati u naše tržište rada, time ćemo pomoći i njima ali i sebi", otvoreno je rekao Ulrich Grillo, prvi čovjek moćnog udruženja prvirednika BDI.

Mnogi biznismeni u mladoj populaciji koja dolazi iz Sirije, Iraka, Eritreje i drugih zemalja vide idealnu radnu snagu koja Njemačkoj očajno nedostaje zbog sve starije populacije i niske stope prirodnog priraštaja.

Trenutno, u Njemačkoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou i iznosi 6,4%. Međutim, udruženja privrednika smatraju da zemlji u ovom trenutku nedostaje barem 140.000 kvalifikovanih radnika.

Najveća potreba je za inžinjerima, IT stručnjacima kao i za njegovateljima. Samo ove godine, prema nekim procjenama, 40.000 radnih mjesta u Njemačkoj je ostalo nepopunjeno.

Odgovor na sve ove probleme s radnom snagom mogle bi biti izbjeglice koje ovih dana pristižu jer su većinom mladi i dobro obrazovani, kaže Grillo.

Biznismeni se žale na zakonsku odredbu da moraju dokazati da trenutno ne mogu naći radnika za određeno mjesto prije nego isto ponude izbjeglicama. Također, traže i garanciju da oni koje zaposle i ulože u njihovu edukaciju neće biti deportirani.

No, konzervativci kancelarke Angele Markel ne gledaju blagonaklono na ovakve zahtjeve za liberalizacijom radnog zakonodavstva. S druge strane, koalicioni SPD zagovara liberalizaciju a Andrea Nahles, ministar rada i socijalne politike, kaže da izbjeglice trebaju što prije postati "naši susjedi i kolege".