biznis
63

Njemačka zainteresirana za proizvode iz BiH, zabilježen izvoz od 1,7 milijardi eura

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Izvoz iz Bosne i Hercegovine u Njemačku trenutno iznosi 1,7 milijardi eura, a cilj je da isti u narednom periodu bude mnogo veći, istaknuto je za vrijeme Poslovnog foruma o temi "Aktuelni izazovi za lokalnu privredu" koji se u organizaciji Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHKBiH) i Udruženja Wirtschaftsverein BiH održava danas u Tuzli.

Ciljevi današnjeg događaja su promocija privrednih potencijala tuzlanske regije, skretanje pažnje na izazove s kojima se susreće te davanje preporuka za poboljšanje konkurentnosti s osvrtom na njemačka iskustva.

"Poduzetnici iz BiH mogu držati korak s međunarodnim tržištem i pojavljivati se na njemu. Iz Njemačke postoji dosta upita prema preduzećima u BiH koja se posebno bave obradom metala i baš ta metaloprerađivačka industrija može imati vrlo važnu ulogu te smo upravo zbog toga danas u Tuzli. Nama je cilj da izvoz, posebno iz Tuzlanskog kantona, u naredenom periodu bude povećan na 30 miliona eura", kazao je direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH Gunther Neubert.

Poseban segment današnjeg foruma su razgovori o privrednim potencijalima najmnogoljudnijeg kantona u FBiH te o njihovom značaju za privredu naše zemlje.

Prema riječima ministra razvoja i poduzetništva TK Nermina Hodžića, ovaj kanton je u 2015. godini zabilježio porast u izvozu u Njemačku za 26 posto, a evidentirano je i povećanje uvoza u našu zemlju od deset posto.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Uzimajući u obzir činjenicu da smo u 2016. zabilježili porast industrijske proizvodnje od 6,6 posto svakako da su današnji susreti prilika za dodatno usaglašavanje kada je u pitanju ekonomska razmjena između BiH i Njemačke te da vidimo koje su to prepreke u radu, kako naših, tako i firmi s kojima mi poslujemo u Njemačkoj", istakao je Hodžić te naglasio da će susreti biti prilika i za dodatno usaglašavanje na drugim nivoima, kao što su obrazovanje, ali i vanjskotrgovinske barijere koje su trenutno prisutne.

Predsjednica Udruženja Wirtschaftsverein BiH Snježana Köpruner smatra da Njemačka našoj zemlji predstavlja jednog od najvažnijih trgovačkih partnera.

Naglasivši da u BiH ima mnogo kvalitetnih kompanija koje se trude izaći na evropsko tržište, Köpruner je kazala da je bh. poslodavcima potrebno dati više razumijevanja od politike.

"Ona nam čini poprilično velike probleme i mislim da se tu trebamo zajedno ujediniti i dati ljudima u politici na znanje te ih zamoliti da nam pomognu kako bismo bili konkurentniji na tržištu, a ne da nam povećavaju neplanirana davanja koja su skoro pa svakodnevna", naglasila je Köpruner.