Nadomak Sarajeva
61

Nijemci u BiH grade solarnu elektranu vrijednu 240 miliona KM

A. Ku.
Ilustracija (Foto: E. M./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: E. M./Klix.ba)
Skupština općine Sokolac usvojila je odluku o zoning-planu područja posebne namjene "Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula", snage 110,9 megavata u koju će investirati kompanija iz Njemačke.

Kako je saopćeno iz ove Općine, lokalna uprava će godišnje imati 800.000 KM koristi na ime koncesije po osnovu izdatih 180 hektara zemljišta koje se ne obrađuje.

Načelnik općine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da se na ovom projektu radi gotovo dvije godine, napominjući da usvajanje i dovođenje do kraja zoning-plana smatra jednim od svojih najvećih uspjeha za proteklih 11 godina koliko je načelnik.

Bjelica je rekao da je investitor kompanija "Eter state", registrovana u Gracu, sa centralom u Njemačkoj koja će obezbijediti sredstva za otkup tenderske dokumentacije te je rezervisala 120 miliona eura planiranih za ovu investiciju.

Prema njegovim riječima, sa uspostavljanjem solarne elektrane počet će i povlačenje "zelene privrede", za šta se već javljaju kompanije iz oblasti auto-industrije i proizvodnje aluminijumske stolarije.