Cijene značajno porasle
0

Nezaposlenost u Španiji dostigla rekord u eurozoni

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stopa nezaposlenosti u Španiji povećana je u prvom kvartalu na 21,3 odsto s registrovanih 4,9 miliona ljudi bez posla, što je rekord u zoni eura i najviši nivo za Španiju od 1997., pokazali su objavljeni vladini podaci.

Nezaposlenost je u prva tri meseca povećana jedan procentni poen, s 20,3 posto na kraju 2010., čime je pojačan pritisak na vladu koja nastoji da oporavi ekonomiju iz gotovo dvogodišnje recesije i uvjeri investitore da je u stanju da izađe nakraj s velikim dužničkim opterećenjem. prenose agencije.

U Španiji je na kraju marta bilo 4.910.200 nezaposlenih, što je 214.000 više nego u četvrtom kvartalu, pokazali su podaci Nacionalnog instituta za statistiku (INE).

Stopa nezaposlenosti u toj zemlji je sad na najvišem nivou za prvi kvartal od 1997., kada je iznosila 21,3 posto.

Ukupan broj nezaposlenih je, međutim, rekordan.

Broj domaćinstava u kojima niko nije zaposlen povećan je za 58.000 na oko 1,4 miliona, prenijela je agencija AP.

Institut za statistiku je danas također saopčio da su potrošačke cijene u Španiji zabilježile veliki rast.

Stopa inflacije je u aprilu skočila na 3,8 posto uglavnom kao rezultat poskupljenja nafte zbog nemira na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku.

Dok su se ekonomije zone eura, prije svega Njemačke, oporavile iz globalne recesije, vlada Španije je prognozirala rast od svega 1,3 odsto u 2011., mada Banka Španije smatra da je ta projekcija previše optimistična.

Vlada očekuje povećano otvaranje novih radnih mjesta u drugoj polovini godine s obzirom na to da drugi i treći kvartal obično daju podsticaje ekonomiji, zahvaljujući turističkom sektoru koji učestvuje s 11 posto u španskom bruto domaćem proizvodu.