biznis
3

Izvoz vojne industrije povećan za 110 posto

SRNA
Konjic
Konjic
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da je u protekle dvije godine izvoz vojne industrije povećan za 110 posto i da u tome najveći udio ima preduzeće Igman iz Konjica, koje za ovu godinu ima potpisan ugovor u vrijednosti od 19 miliona eura.

Nikišić je tokom obilaska pogona Igmana rekao novinarima da poslije realizacije tog ugovora slijedi novi za još četiri godine, što znači posao za oko hiljadu radnika.

"Federalna Vlada ima plan za pomoć i ostalim fabrikama namjenske industrije, jer tu imamo stručnu radnu snagu, kapacitete, tehnologiju i tržište", rekao je Nikšić.

Nikišić i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić razgovarali su danas sa članovima Uprave i direktorom Igmana Džahidom Muratbegovićem i tom prilikom izrazili su zadovoljstvo postignutim uspjesima ove kompanije.

Osmić je rekao da je zadovoljan svim što je vidio u preduzeću Igman u Konjicu. Muratbegović je rekao da je u toku 2012. godine realizovan ugovor od 37.609.357 dolara i da je sva roba bila za strano tržište.

Ugovor je realizovan uz pomoć kreditnih sredstava Razvojne banke FBiH za obrtna sredstva u iznosu od 7.700.000 KM koja su vraćena prije roka, uz ostatak dohotka od skoro dva miliona KM.