Nova strategija
2

Netflix planira uvesti reklame kako bi smanjio pretplatu, partner im Microsoft

M. G.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Netflix je jučer saopćio da je odabrao Microsoft kao tehnološkog i prodajnog partnera za svoju planiranu ponudu pretplate podržane oglasima, budući da nastoji zaustaviti usporavanje rasta pretplatnika uvođenjem jeftinijeg plana.

Dionice Netflixa porasle su za 2 posto, na 178,06 dolara nakon ovog saopćenja.

Netflix je u aprilu rekao da će predstaviti novu verziju svoje usluge po nižoj cijeni u pokušaju da privuče više pretplatnika. Najava je uslijedila nakon što je pionirska pretplatnička usluga objavila svoj prvi gubitak pretplatnika u više od jedne decenije i predviđala još dublje gubitke.

Glavni operativni direktor Greg Peters rekao je na blogu da je Netflix odabrao Microsoft zbog njegove sposobnosti za inovacije, kao i zbog jake zaštite privatnosti.

"Imamo mnogo toga da radimo. Ali naš dugoročni cilj je jasan. Veći izbor za potrošače i vrhunsko, bolje od linearnog TV brenda iskustvo za oglašivače“, rekao je Peters.

Očekuje se da će Microsoft pokrenuti Netflixovu prodaju oglasa.

Softverski gigant je prošle godine donio 10 milijardi dolara prihoda od reklama, prodajući oglase na različitim servisima kao što su pretraživač Bing i društvena mreža LinkedIn koja je fokusirana na poslovanje. Prošlog mjeseca, Microsoft je završio akviziciju AT&T Inc platforme za online oglašavanje, Xandr Inc., koja omogućava oglašivačima da kupuju oglasni prostor na hiljadama web stranica i ciljane publike.

Predsjednik Microsofta Brad Smith je u upravnom odboru Netflixa od 2015.

Najava partnerstva dolazi uoči Netflixovog izvještaja o zaradi u drugom kvartalu u naredni utorak. Kompanija je upozorila investitore da bi u tom periodu mogla izgubiti čak 2 miliona pretplatnika, uprkos povratku popularnih serija kao što je "Stranger Things", koja je oborila rekorde gledanosti.

Netflix se pridružuje brojnim svojim rivalima u ponudi usluga podržanih oglasima, uključujući Hulu Walt Disney Co (DIS.N), Peacock NBCUniversal-a i HBO Max Warner Brothers Discoverya.

Disney također planira predstaviti verziju Disney+ s reklamama.

Istraživač Comscore Inc. rekao je da takve usluge podržane oglasima imaju bržu stopu usvajanja od usluga pretplate, jer inflacija je već napravila udar na novčanike potrošača.

“Sazrelo je vrijeme da tradicionalno zasnovane na pretplati na streaming servise kao što je Netflix da razmotre pokretanje nivoa podržanog oglasima kako bi poboljšali svoju putanju rasta”, rekao je James Muldrow iz Comscorea u izjavi.