Kriza u HT Mostar
0

Neraskidiva veza između politike i poslovanja

Sarajevo-x.com
U Mostaru je u srijedu održana sjednica Nadzornog odbora HT d.d. Mostara gdje, zbog sukoba među članovima Nadzornog odbora koji u tom tijelu predstavljaju Federaciju BiH kao većinskog vlasnika, i dalje nisu riješena ključna pitanja o kojima ovisi poslovanje tvrtke. Ovakvo stanje svojevrsne paralize poslovanja, uzrokovanog nemogućnošću korporativnog upravljanja i nemogućnošću donošenja strateških odluka, traje već niz mjeseci a rješenje se još uvijek ne nazire.

Ključne odluke ne mogu se donositi, a HT Mostarom i dalje će biti otežano upravljanje, s obzirom na to da još uvijek nema zakonito izabranog Predsjednika Uprave, jer se šestero članova Nadzornog odbora ispred većinskog vlasnika i dalje ne uspijeva dogovoriti oko njegova izbora. Hrvatski Telekom iz Zagreba je kontinuirano izražavao spremnost podržati kandidata kojeg predloži Vlada Federacije, što je Vlada i učinila, međutim usuglašenog stava članova Nadzornog odbora koji predstavljaju većinskog vlasnika i dalje nema, a čime je izbor Predsjednika Uprave učinjen nemogućim.

Sukob članova Nadzornog odbora predstavnika državnog kapitala se nastavlja i blokira donošenje strateških odluka kompanije. Takvo stanje kompaniju sprječava u razvoju i tržišnoj utakmici. Kao strateški investitor, Hrvatski Telekom iz Zagreba je ozbiljno zabrinut za budućnost kompanije u kojom ima značajan udio te stoga traži hitnu intervenciju političkih subjekata i institucija u BiH.

"Situacija posljednjih mjeseci, zaključno s današnjim događajima, pokazuje neraskidivu i nezdravu vezu između politike i poslovanja HT Mostar. Politički sukobi među predstavnicima državnog kapitala u Nadzornom odboru HT Mostar rezultirali su usporavanjem svih poslovnih procesa i doveli u pitanje ukupno poslovanje kompanije", rekao je Siniša Đuranović, predstavnik Hrvatskog Telekoma iz Zagreba u Nadzornom odboru HT Mostar

"Smatramo da je profitabilno poslovanje prioritet, i zato ne možemo podržati nastavak ovakve situacije i rješavanje problema kroz medijske obračune ili politička lobiranja kojima se ne nazire kraj. Apeliramo na sve zainteresirane strane da se rješavanje problema i sukoba unutar HT Mostara počne rješavati razgovorima između vlasnika i političkih subjekata temeljem poslovne argumentacije, a ne kroz medijske obračune i optužbe. U tom smislu spremni smo se odazvati, ali i inicirati potrebne razgovore, a sve radi dobrobiti i razvoja HT Mostara", dodao je Đuranović.