biznis
0

Nepovjerenje u akcije OPEC-a oborilo cijene nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sirova nafta je danas na berzi u New Yorku pojeftinila za više od četiri posto na gotovo najniži nivo u 16 mjeseci, odnosno ispod 70 dolara za barel, uslijed zabrinutosti da smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) neće biti dovoljno da neutrališe negativan uticaj pada tražnje energenata u državama - vodećim potrošačima.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je danas na Njujorškoj robnoj berzi pala za 2,58 dolara na 69,67 dolara za barel, a u jednom trenutku se njome trgovalo po cijeni od samo 68,90 dolara za barel, prenijele su svjetske agencije.

Evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi u Londonu istovremeno je pojeftinila za 2,28 dolara - na 67,44 dolara za barel.

Na pojeftinjenje nafte je također utjecalo očekivanje da će sedmični izvještaj statističke službe američkog Ministarstva energetike, koji treba da bude objavljen kasno popodne, pokazati rast zaliha sirove nafte i goriva u SAD u protekloj nedjelji.

Pored nafte, pojeftinili su i metali, čiji se pad cijene pripisuje jačanju vrijednosti dolara i povećanoj prodaji na berzi.