Sindikat "Energoinvesta"
0

'Nećemo dozvoliti uništavanje kompanije'

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Sindikat "Energoinvesta"danas se obratio saopćenjem za javnost u kojem ističe da se kompanija i njenih 900 uposlenika nalaze u najtežim uvjetima od osnivanja, 1951 .godine.

Situacija u kojoj se našao "Energoinvest" je rezultat sudskog spora dvaju pravnih subjekata u većinskom državnom vlasništvu i pod direktnom ingerencijom Vlade FBiH, a to su "Energoinvest" sa 67 posto državnog kapitala i Union banka s 91 posto državnog kapitala.

Sindikat ističe da je u pitanju presuda „teška" 17.000.000 KM prema kojoj je "Energoinvest" obavezan na vraćanje duga nastalog po inokreditima dobijenim prije 31. marta 1992. godine te blokada svih računa kompanije u izvršenju te presude, što za sobom povlači paralizu poslovanja "Energoinvesta" s dalekosežnim i teškim posljedicama.

  • Kako se radi o velikim novčanim sredstvima, Nadzorni odbor i Uprava Energoinvesta tražili su od Union banke i resornih ministarstava da se presuda izvršava sukcesivno da se ne bi ugrozili projekti koje "Energoinvest" realizira u zemlji i inozemstvu, kao i egzistencija zaposlenih. U tu svrhu je "Energoinvest", prije blokade računa, 29. februara 2008. djelimično izvršio presudu, uplativši 2.000.000 KM i time ne samo da je počeo dobrovoljno da izvršava presudu nego je takvim činom iskazao spremnost za izvršenje presude na razuman i finansijski održiv način i učinio svoje molbe za sukcesivno izvršenje presude osnovanim - kaže se u saopćenju Sindikata "Energoinvesta".

Pored ovoga, kako se dodaje, "Energoinvest" je konstantno predlagao Vladi, resornim ministarstvima i Union banci da učine dodatni napor u rješavanju tog problema i osiguraju rješenje koje će na optimalan način odgovarati i "Energoinvestu" i Union banci.

Zato Sindikat ponovno zahtijeva od Vlade FBiH da se kao vlasnik oba pravna subjekta aktivno uključi, kao medijator, u rješavanju ovog problema i to na način da se osigura razuman i obostrano prihvatljiv način za sukcesivno izvršenje presude te da Vlada insistira da se izvršenje presude uskladi s izvršenjem odluke koju je donijela 4. marta.

Sindikat smatra da bi Vlada i na ovaj način dala doprinos u rješavanju privredne krize u Federaciji BiH.

  • Ukoliko se ne prihvate prijedlozi "Energoinvesta", radi se o kriminalnim aktivnostima na ciljanom uništavanju te kompanije kao jednog od rijetkih bh. brendova koji još egzistira i koji i u ovako teškim uvjetima koliko-toliko uspješno posluje. Sindikat "Energoinvesta" neće sjediti skrštenih ruku i gledati kako mu uništavaju firmu i egzistenciju zaposlenih među kojima su blizu polovine demobilizirani borci i RVI koji su znali i mogli odbraniti i sačuvati firmu za vrijeme rata i koji će poduzeti sva sredstva i za odbranu kompanije i egzistencije zaposlenih i njihovih porodica, kaže se u saopćenju Sindikata "Energoinvesta".