Poptisan ugovor
0

Nastavak izgradnje Sarajevske obilaznice

FENA
Ugovore o nastavku izgradnje LOT-a 1 na Sarajevskoj obilaznici potpisali su danas u Sarajevu direktor JP Ceste Federacije BiH Filip Vujeva i direktori kompanija ŽGP i Hidrogradnja Asim Nanić i Semin Mašić.
Sa potpisivanja ugovora
Sa potpisivanja ugovora
Sporazum je potpisan u prisustvu federalnog ministra transporta i komunikacija Envera Bijedića.

Vrijednost radova koje će izvesti Hidrogradnja iznosi 1,4 miliona KM, a ŽGP 1,64 miliona KM. Rok za izvođenje radova je 90 dana.

Naime, nakon raskida ugovora sa slovenskom kompanijom SCT, koja je u međuvremenu pala u stečaj, objekti "Petlja" Butila i vijadukt "Oštrik" nisu završeni u potpunosti, a postavljena armatura i kablovi nisu bili zaštićeni te je kvalitet konstrukcije mogao biti ugrožen ako bi objekti dočekali zimu nezaštićeni.

Kompanije ŽGP i Hidrogradnja su i do sada radile na ovim poslovima za potrebe izvođača SCT.

Ministar Bijedić je naglasio da Sarajevska obilaznica nije samo sarajevski nego problem čitave zemlje.

Po njegovim riječima, današnji događaj je samo početak mukotrpnog posla na postizanju konačnog cilja - izgradnje obilaznice koja će rasteretiti saobraćajni kolaps u glavnom gradu.

I ministar Bijedić je ukazao na mogućnost velikih šteta koje bi se mogle dogoditi da današnji ugovori nisu potpisani, a nastavkom radova se javnosti poručuje da će JP Ceste Federacije BiH, Federalno ministarstvo transporta i komunikacija, kao i Vlada FBiH, nastojati ispuniti svoje obećanje da se građani voze normalnim cestama.

Direktor JP Ceste Federacije BiH Vujina je za 16. septembar najavio raspisivanje novog natječaja za završetak svih radova na LOT-1.