biznis
64

Nastavak izgradnje Koridora 5C: Pripreme za izgradnju vijadukta s pogledom na Zenicu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Radovi na poddionici Koridora 5C Klopče - Donja Gračanica uveliko traju, a jedan od najzahtjevnijih projekata pored tunela bit će i izgradnja vijadukta s pogledom na Zenicu.

Priprema terena iz pravca Klopče ispod Klopačkih stijena je završena, a sve je spremno za dalje radove. Vijadukt Babina rijeka dužine 390 metara bit će izgrađen iznad zeničkog naselja Crkvice s kojeg će se prostirati pogled na Zenicu.

U sklopu dionice Zenica jug - Zenica sjever bit će još izgrađeni i vijadukt Klopče dužine 106 metara, vijadukt Babina rijeka dužine 390 metara, vijadukt Pehare 389 metara, vijadukt Ričice 1.368 metara te tuneli Ričice 522 metra i Pečuj 878 metara.

Ova dionica poznatija je i kao zenička obilaznica i jedna je od najzahtjevnijih u sklopu realizacije projekta izgradnje Koridora 5C i to zbog velikog broja vijadukta i tunela.

Krajem juna Vlada Federacije BiH odobrila je zaduženje FBiH po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj i BiH za realizaciju projekta Koridora 5C u iznosu od 80 miliona eura.

Ova sredstva će biti korištena za poddionice autoceste Buna - Počitelj, Donja Gračanica - Tunel Pečuj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj - Klopče.

Rok otplate zajma je jedanaest godina s četverogodišnjim grace periodom.

Poddionica Klopče - Zenica Sjever (ulaz u tunel Zenica) je nastavak dionice Drivuša - Klopče i nadovezuje se na prethodnu u zoni vijadukta Perin Han.

Nakon tunela Pečuj trasa vijaduktom prolazi preko naseljenog mjesta, ulazi u novi tunel te preko kružnog raskršća, odnosno petlje Donja Gračanica, dva vijadukta i tunela Vraca završava neposredno pred ulazom u tunel Zenica.