Važan korak naprijed
1

Nasljednik Concordea dobija novo sjedište na Floridi

D. B.
Utrka u proizvodnji prvog supersoničnog putničkog aviona se zagrijava, a kompanija Aerion gradi novo sjedište na Floridi.

Aerion stoji iza novog supersoničnog aviona AS2 koji se smatra nasljednikom legendarnog Concordea, a koji obećava da će let između New Yorka i Londona trajati 4,5 sati. Ova kompanija trenutno gradi veliko globalno sjedište na Floridi, dok proizvodnja supersoničnog aviona AS2 počinje 2023. godine.

Ovo je veliki korak za kompaniju koja će iskoristiti dio investicija od 300 miliona dolara kako bi izgradila Aerian Park u Melbourneu odmah do Međunarodnog aerodroma Orlando Melbourne.

Novo sjedište i integrisani kampus za istraživanje, dizajn,, proizvodnju i unutrašnje radove supersoničnog aviona će otvoriti novih 675 radnih mjesta do 2026. godine.

Supersonični avion će letjeti brzinom od 1,4 Macha, što znači da će vrijeme leta između New Yorka i Cape Towna biti smanjeno za tri i po sata, odnosno više od četiri sata između New Yorka i Singapura te New Yorka i Sydneya.

Posljednji supersonični avion koji je letio nebom bio je Concorde, bio je čudo tehnologije, ali je povučen iz upotrebe zbog visokih troškova i utjecaja na okolinu.

Aerion je već dobio narudžbe, a u periodu od 10 godina proizvodnje namjerava isporučiti 300 aviona. Prvi let aviona AS2 se očekuje 2024. godine, a prodaja bi trebala početi 2026. godine. Cijena aviona će iznositi 120 miliona dolara, a u Aerionu smatraju da će ga ljudi kupovati zbog uštede vremena.

Avion je dizajniran da zadovolji Stage 5 standardne buke aviona koji se odnose na buku prilikom polijetanja i slijetanja, a naće biti ni eksplozije tokom supersoničnog leta.