biznis
334

Nakon usvajanja novog Zakona o radu: Poslodavci žele povećati minimalnu platu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždanska kompanija Bekto Precisa bila je danas domaćin proširene sjednice UO Udruženja poslodavaca FBIH kojoj su prisustvovali i članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća kao i poslodavci sa područja BPK Goražde. Na sjednici je bilo govora i povećanju minimalne plate u FBiH.

Između ostalih, vođena je rasprava o pregovaračkoj platformi i tekstu prijedloga opšteg kolektivnog ugovora. Naime, poslodavci tvrde kako je prijedlog teksta opšteg kolektivnog ugovora koji je usvojen danas u interesu i poslodavaca i radnika.

Zakon o radu je donesen i nemamo razloga odugovlačiti početak pregovora o kolektivnom ugovoru uz puno uvažavanje predstavnika sindikata, rečeno je na sjednici UO Udruženja poslodavaca FBIH.

"Zakon o radu je jedan segment ili dio radno-pravnog zakonodavstva koji treba na drugačiji način riješiti i danas smo razgovarali o tome da predložimo tekst kolektivnog ugovora koji ćemo u narednih 60 dana pokušati da usaglasimo sa sindikatima. Nema razloga da odugovlačimo, naš cilj je da opšti kolektivni ugovor usaglasimo i donesemo ga u roku od 60 dana. Mi potpuno uvažavamo stavove sindikata i mi zaista želimo značajno povećati najnižu plaću i time dokazati da poslodavci nisu za sniženje plata već žele na kvalitetan, ravnopravan način i na osnovu rezultata rada obezbjediti plate, a ne na osnovu papira i radne knjižice“, smatra Safudin Čengić, predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBIH.

On dodaje da najniža plata treba biti znatno veća nego što je trenutno ali da nijedna druga plaća ne treba biti vezana sa najnižom platom i i da se ni jedna druga plata ne može vezati sa nekim koeficijentom.

"Mi se zalažemo za to da oni koji kvalitetno rade i imaju rezultate dobiju maksimalnu plaću a oni koji imaju prosječne ili rezultate ispod prosjeka, da dobiju u skladu s tim. Naša je namjera da dođemo do kolektivnog ugovora koji će zaštititi radnika ali i poslodavca“, ističe Čengić.

Poslodavci tvrde da su i ranije bili za povećanje najniže plate ali da su se tek sada stvorili uslovi za to.

"Mi već godinama nudimo bitno povećanje minimalne plate, ali tek su se stvorili uslovi za to, jer mi nismo pristajali na povećanje sve dok je ona bila osnovica za utvrđivanje svih drugih plata. Suština minimalne plate nije da je ona obračunska ekonomska kategorija, minimalna plata je socijalna kategorija, to je minimalan iznos koji se treba isplatiti radniku da bi mogao preživjeti mjesec dana. I zaista je ona sada mala, treba se povećati , ali šta ako se ona množi sa koeficijentima 1,5 ili 2,2? Tada se toliko nazida ta masa plata da malo koji poslodavac to može izdržati. Sad su se stvorili uslovi da ona neće biti osnovica pa je povećanje moguće. Povećanje je oko 100 KM a to je negdje oko 30 posto“, kaže Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBIH.

Na sjednici je razgovarano i o suzbijanju rada na crno s čim u vezi je potrebno dovođenje u red zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast, naglašavaju poslodavci.

"Mi moramo uspostaviti državne institucije i zajedno se boriti protiv rada na crno, prijaviti rad na crno, boriti se da rad inspekcije bude na adekvatnom nivou, jer trenutne kazne su takve da je lakše platiti kaznu za rad na crno nego platiti sve namete koje su na teret poslodavcima“, kaže Enisa Bekto generalna direktorica kompanije Bekto Precisa.

Ona dodaje da je novi zakon o radu dobar početak i kretanje sa "mrtve tačke“.

Imenovan je danas i pregovarački tim koji čine članovi ekonomsko-socijalnog vijeća te usvojena pregovaračka platforma, a prijedlog teksta opšteg kolektivnog ugovora već u ponedjeljak će biti dostavljen sindikatima dok se početak pregovora očekuje u narednih 15-ak dana. U narednih 60 dana očekuje se usvajanje opšteg kolektivnog ugovora koji će zaštiti radnike ali zadovoljnim učiniti i poslodavce, rečeno je na današnjoj sjednici UO Udruženja poslodavaca FBIH. Prilika je iskorištena i za obilazak pogona kompanije Bekto Precisa.