SAD
0

Najveći plan finansijske pomoći od 1930-ih

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ukoliko bi Kongres u Washingtonu dao "zeleno svjetlo" planu američke administracije za kupovinu nelikvidne aktive u vrijednosti 700 milijardi dolara, bla bi to najveća finansijska pomoć još od velike privredne krize 1930-tih, ukazuju u nedjelju analitičari.

Kongres SAD-a u subotu je počeo da se bavi planom administracija predsjednika Georgea Busha za sveobuhvatnu intervenciju na američkom tržištu radi stabilizacije finansijskog sistema i izlazak iz krize koja traje više od godinu dana zbog problema s nekretninama.

Spašavanje domaćeg finansijskog tržišta koštalo je SAD do sada već bilion dolara, a u subotu uvečer je predsednik Bush zatražio od Kongresa da odobri još 700 milijardi dolara za eliminiranje nelikvidnih aktiva iz bilansa finansijskih institucija i tako spriječi preteći pad finansijskog sistema zemlje.

Radi se o sveobuhvatnom planu otpisa nenaplativih potraživanja banaka, zbog investicija u rizične hipotekarne kredite koji su i doveli do aktuelne globalne finansijske krize.

Predstavnici Kongresa su izrazili spremnost da se o tom programu brzo diskutira, a potom i bude usvojen.

Prema planu čiji su detalji počeli da prodiru u javnost, ministarstvo finansija bi u naredne dvije godine moglo od američkih banaka i drugih finansijskih institucija da otkupljuje nelikvidne hipoteke.

Apsolutnu moć nad programom, ukoliko dođe do njegove relizacije, imao bi američki ministar finansija, čije odluke neće moći da promijeni niti jedan sud, javio je Reuters.

Sekretar za finansije bi, poslije konsultacija sa šefom Centralne banke SAD-a, čak mogao, u interesu stabilizacije tržišta, da dozvoli otkup aktive i pod drugim uvjetima od ustanovljenih ovim planom, na primjer i od neameričkih institucija.

Time bi se limit vlade na javni dug povećao sa sadašnjih 10,615 biliona na 11,315 biliona dolara, upozoravaju analitičari.

Ekonomisti upozoravaju da je rizična aktiva iz američke hipotekarne krize "razmještena" po cijelom zapadnom svijetu i da će predloženi američki plan riješiti samo domaći dio tog sada već globalnog problema.