Pozitiva(c) dana
0

Nagrade u Kelnu dokaz kvalitete

Sarajevo-x.com
Foto: Mehmed Smajić
Foto: Mehmed Smajić
Proizvođači namještaja iz Bosne i Hercegovine ostvarili su značajan uspjeh na jednom od najvećih svjetskih sajmova namještaja IMM u Kelnu osvojivši četiri prestižne nagrade.

Kompanija Arteco iz Tešnja osvojila je tri nagrade, dok se firma Rukotvorine iz Konjica može pohvaliti jednom osvojenom nagradom, što svakako predstavlja značajno priznanje proizvođačima namještaja u našoj zemlji.

Četiri nagrade u Kelnu za namještaj iz BiH

Ovim kompanijama društvo u Kelnu činile su i firme Ećo Company iz Sarajeva, Nova Forma iz Šamca, Krivaja 1884 iz Zavidovića i Zedex iz Zenice.

Iako je drvno-prerađivačka industrija u BiH, baš kao i većina ostalih, u velikoj dubiozi, ovakve nagrade i cjelokupna prezentacija u Kelnu dokaz su da se kvalitetnim radom može ostvariti uspjeh i u zemlji čije se šumsko bogatstvo izvozi uglavnom kao sirovina, dok u isto vrijeme uvozimo čak i čačkalice.

Poruka je ovo i nadležnim institucijama koji bi donošenjem adekvatnih zakonskih propisa i provođenjem stroge kaznene politike morali zaštiti šumsko blago od nekontrolisane sječe, ujedno omogućavajući domaćim proizvođačima konkurentnost na domaćem tržištu.

Ovih šest kompanija dokaz je da se hoće i može, a na državi je da obezbijedi vjetar u leđa privrednicima koji nižu uspjehe i na prestižnim svjetskim sajmovima kakav ovaj u Kelnu sigurno jeste.