Nakon višednevnog pada
0

Nafta se dočekala na 73 dolara

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima oko razine od 73 dolara za barel nakon višednevnog pada koji su potakla strahovanja da će Kina postrožiti monetarnu politiku i time zakočiti rast i potražnju za gorivom.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u martu ostale su na američkom tržištu gotovo nepromijenjene na 72,97 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 14 centa i iznosile 71,60 dolara.

Novi ekonomski podaci iz Kine, drugog po veličini potrošača energije, potpirili su zabrinutost da bi Peking mogao dodatno pooštriti monetarnu politiku. Tako su podaci za januar pokazali nagli rast ekonomije i ubrzavanje inflacije, što bi moglo potaknuti kinesku vladu da postroži uvjete finansiranja.

Ekonomisti ističu da bi oštrija monetarna politika mogla ugušiti oporavak ukoliko zauzda domaću potrošnju.

"Ulagači povlače novac s naftnih tržišta i vraćamo se temeljnim faktorima ponude i potražnje. Strahuje se da će kineski potezi prigušiti ekonomski rast i potražnju za robom", kazao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Cijene nafte pale su u januaru više od osam posto, pritisnute podacima koji su pokazali mlaku potražnju za energijom u Sjedinjenim Državama, kao i zabrinutošću zbog finansijskih previranja u manjim zemljama eurozone i snažnijim američkim dolarom.

Tržišta će u ovoj sedmici pratiti ekonomske podatke, a posebno podatke o američkom tržištu rada koji će biti objavljeni u petak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njene nafte u petak iznosila 71,01 dolara, što je za 39 centi manje nego dan ranije.