biznis
0

Nafta poskupjela uslijed rasta kineskog uvoza

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nafta je u petak na berzi u New Yorku poskupjela drugi dan zaredom zahvaljujući pokazateljima da će kineska potražnja tog energenta podnijeti primjenu mjera za usporavanje gospodarskog rasta i da se potrošnja u SAD-u oporavlja.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u januaru na Njujorškoj robnoj berzi porasla je za 63 centa na 89 dolara za barel, dok je u isto vrijeme evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 58 centi na 91,57 dolara za barel, prenosi agencija Bloomberg.

Na rast cijene najvažnije energetske sirovine najviše je utjecala vijest kineske carinske uprave o naglom rastu uvoza nafte u novembru na 20,9 miliona metričkih tona ili oko 5,1milion barela na dan, prema oktobarskih 16,4 miliona metričkih tona.

Pored toga, kineska središnja banka je u petak saopćila da će za 50 baznih poena povećati obavezne minimalne rezerve banaka po treći put u posljednjih mjesec dana, s ciljem da se tim potezom ukloni višak gotovine s tržišta i obuzda inflacija.

Rafinerije nafte u Kini, drugom po veličini svjetskom potrošaču "tečnog zlata", povećale su proizvodnju kako bi pokrile manjak zaliha dizela. Zalihe tog goriva su padale sedam mjeseci zaredom do oktobra i sad iznose 6,2 miliona barela prema 11,5 miliona barela iz februara, podaci su koje je objavila kineska novinska agencija Xinhua.

"Trenutna cijena nafte ima najviše veze s jakom potražnjom te sirovine u Kini kao i niskim temperaturama u SAD-u i Evropi", izjavio je analitičar danske konsultantske tvrtke Global Risk Management Thorbjoern Bak Jensen.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopćila je u petak da je već treći mjesec zaredom podigla prognozu globalne potražnje nafte za ovu i sljedeću godinu zahvaljujući neočekivano pozitivnim ekonomskim podacima iz SAD-a i azijskih zemalja u razvoju.

IEA, sa sjedištem u Parizu, povećala je prognozu za 2010. za 130.000 barela na 87,4 miliona barela na dan, a onu za 2011. godinu za 260.000 barela na 88,8 miliona barela na dan. Ta agencija smatra i da bi povećana potražnja mogla povećati pritisak na Organizaciju zemalja izvoznika nafte (OPEC) da početkom sljedeće godine povećati proizvodnju.

Ukoliko nafta poskupi na 100 dolara za barel, to bi moglo ukazati da "nešto nije u redu s osnovnim faktorima na tržištu poput ponude i tražnje" i navesti OPEC da nešto poduzme, izjavio je generalni tajnik tog kartela Abdallah Salem al-Badri.

Cijena nafte je trenutno na odgovarajućoj razini, rekao je u četvrtak Al-Badri u ekvadorskoj prijestolnici Quitou, gdje će se u subotu održati vanredni sastanak OPEC-a.