biznis
0

Nafta pojeftinila s padom potražnje uslijed recesije

FENA
Sirova nafta je u utorak na berzi u New Yorku pojeftinila ispod 40 dolara za barel, kao reakcija na nove dokaze da istovremeno s usporavanjem svjetskoga privrednog rasta pada i tražnja te energetske sirovine.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru danas je na Njujorškoj robnoj berzi neznatno pala, na 39,88 dolara za barel, nakon pojeftinjenja u ponedjeljak od čak šest posto, dok je evropska "brent" nafta u isto vrijeme na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu neznatno poskupjela, na 41,40 dolara za barel, prenio je Reuters.

Očekuje se da će podaci o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju, koji treba da budu objavljeni u utorak popodne, potvrditi da je svjetska privreda u krizi i da mjere pomoći, uključujući novo smanjenje kineske kamatne stope, ne uspijevaju spriječiti približavanje najgore recesije u posljednjih nekoliko desetljeća.

Britanska privreda je u trećem tromjesečju zabilježila negativan rast, prvi put od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, pokazali su u utorak najnoviji podaci, pri čemu je BDP smanjen za 0,6 posto.

Pokazatelji da će tražnja sirove nafte ove godine vjerovatno pasti prvi put u četvrt stoljeća već su doveli do pojeftinjenja te sirovine za više od 100 dolara u odnosu na rekord iz jula od 147,27 dolara za barel.

Da bi se suprotstavila padu tražnje, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) posljednjih mjeseci je donijela nekoliko odluka o smanjenju proizvodnje za ukupno pet posto.

Prošle sedmice je kartel donio odluku o rekordnom smanjenju proizvodne kvote za 2,2 miliona barela na dan, a čini se da je spreman i na nova smanjenja.

Predsjednik OPEC-a Shakib Khalil izjavio je danas da bi kartel sredinom januara mogao donijeti odluku o održavanju vanrednog sastanka prije marta ako uoči da nafta i dalje pojeftinjuje zbog pada tražnje u svijetu.

Khalil je istaknuo kako vjeruje da će članice OPEC-a brzo smanjiti proizvodnju u skladu s najnovijom odlukom sa sastanka u Alžiru 17. decembra, a također je kritizirao Rusiju i pozvao je da prestane samo izvlačiti korist od OPEC-ovih mjera i da doprinese smanjenjem vlastite proizvodnje.