biznis
0

Nafta pala na 81 dolar uslijed jačanja američke valute

FENA
Nafta je u utorak na berzi u New Yorku pojeftinila na oko 81 dolar za barel uslijed jačanja američke valute, što je čini skupljom za one investitore koji raspolažu drugim valutama.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 54 centa, na 81,06 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 49 centi, na 80,05 dolara za barel, prenosi agencija Associated Press.

Američka valuta je u utorak ojačala u odnosu na euro, funtu i jen. "Dolar još ima potencijala za značajan rast vrijednosti, i to u relativno kratkom roku", izjavio je analitičar njujorške konsultantske firme "MF Global" Edward Meyer.

Cijena najvažnije energetske sirovine se u posljednjih sedam dana uglavnom kreće na razini nešto iznad 80 dolara za barel, dok su investitori u potrazi za pokazateljima o snazi američke privrede i potrošačke tražnje.

Trgovci naftom često obraćaju pažnju na dešavanja na berzama akcija kako bi procijenili ukupno povjerenje investitora, a američki indeks Dow Jones u ponedjeljak je ojačao za 0,4 posto na novi 17-mjesečni maksimum, što je deveti rast u posljednjih deset dana.

Osim toga, trgovci naftom čekuju i da Američki institut za naftu i statistička služba američkog ministarstva energetike u utorak, odnosno u srijedu objave sedmične izvještaje o zalihama sirove nafte i derivata u SAD-u u sedmici zaključno s 19. martom.