biznis
0

Nafta ispod 57 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene sirove nafte u četvrtak su na međunarodnim tržištima pale ispod 57 dolara za barel nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala za ovu godinu pad globalne potrošnje nafte po najvišoj stopi od 1981.

Na američkom tržištu barel sirove nafte pojeftinio je za 1,2 dolara, na 56,82 dolara, nakon što je u utorak dosegnuo 60 dolara. Na londonskom tržištu barel je bio u minusu 1,16 dolara i njime se trgovalo po 56,18 dolara.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) ustvrdila je da je do ovosedmičnog rasta cijena iznad 60 dolara za barel došlo zbog boljeg raspoloženja, a ne temeljnih činilaca ponude i potražnje, te da će potrošnja u ovoj godini pasti za 2,56 miliona barela dnevno.

"Čini se da su cijene nafte porasle u prošlom mjesecu pod utjecajem tržišta dionica i raspoloženja vezanog za mogući gospodarski oporavak", kazao je David Fyfe, čelnik odjela za naftnu industriju i tržišta pri EIA-i. "No ne vidimo to u preliminarnim podacima o potražnji za početak 2009."

IEA očekuje da će potražnja za naftom u 2009. u prosjeku iznositi 83,2 miliona barela dnevno, što je za 200 hiljada manje u odnosu na prijašnju prognozu. Zalihe sirove nafte porasle su u razvijenim zemljama na najvišu razinu od 1993. zbog globalne recesije.

Nemiri u Nigeriji, najvećem afričkom proizvođaču nafte, pružili su manju podršku cijenama. Glavna militantna grupa u Nigeriji dala je u četvrtak naftnim kompanijama u delti Nigera dodatnih 48 sati za evakuaciju osoblja i zaprijetila napadom nakon tog roka.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel referentne košarice nafte tog kartela u srijedu poskupio za 40 centa u odnosu na dan ranije, na 57,16 dolara, prenijela je Hina.