Saudijska Arabija
0

Nafta bi opet mogla dostići 150 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima u utorak su pale ispod 60 dolara za barel, dijelom pritisnute snažnijim američkim dolarom te očekivanjima da OPEC na ovosedmičnom sastanku neće mijenjati razinu proizvodnje.

Cijena sirove nafte na američkom tržištu za isporuke u julu pala je za 1,91 dolar u odnosu na prošli petak, na 59,76 dolara. Američka tržišta bila su zatvorena u ponedjeljak zbog državnog praznika, pa za taj dan nema cijene na zatvaranju. Na tržištu u Londonu barel sirove nafte pojeftinio je 1,31 dolar, na 58,9 dolara.

Najutjecajnija članica OPEC-a Saudijska Arabija kazala je da naftni kartel vjerojatno neće mijenjati svoje proizvodne ciljeve.

Novine Al-Hayat citirale su saudijskog ministra za naftu Ali al-Naimija koji je kazao da su svjetske zalihe još uvijek previsoke da bi se razmišljalo o povećanju proizvodnje.

Saudijska Arabija također je upozorila da bi cijene nafte mogle skočiti i do lani dosegnutih rekordnih 150 dolara za barel u razdoblju od tri godine, čime se pridružio ostalim energetskim liderima koji pozivaju na veća ulaganja kako bi se dugoročno povećala proizvodnja nafte.

Snažniji američki dolar također je pritisnuo cijene na tržištu nafte. Snažniji dolar pritišće cijene nafte budući da ona tada postane skuplja onima koji drže druge valute, prenio je Business.hr.

U međuvremenu je naftni kartel OPEC saopćio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljak neznatno pojeftinila, za 18 centi u odnosu na kraj prošle sedmice, na 58,57 dolara.