biznis
0

Na sajmovima "ZEPS 2010." i "ZEPS Intermetal" oko 450 izlagača

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Generalni direktor Poslovnog sistema RMK Zenica, koji je organizator sajma ZEPS, Abdulah Serdarević izjavio je danas na pres- konferenciji da će na 17. generalnom bh. sajmu ZEPS 2010. i 7. međunarodnom sajmu metala ZEPS Intermetal, koji se održava od 5. do 10. oktobra, nastupiti oko 450 izlagača iz 25 država.

"Iako je izlagača nešto manje nego prošle godine, zabilježen je rast izložbenog prostora i to za 3,5 posto, a što je veoma dobar rezultat", rekao je Serdarević.

Direktorica marketinga ZEPS-a Dževdana Hukeljić navela je da je omjer domaćih i stranih izlagača prvi put od 1996. na strani bh. privrednika.

"Oko 69 posto su domaći, a 31 posto su inostrani izlagači. Ranije je taj omjer bio 50:50, međutim, očito je da inostrane firme sve više odbija prekomplicirana unutrašnja bh. situcija, vrlo nepovoljna za ozbiljnu saradnju i investicije", kaže Hukeljić.

Status "zemlja partner" na 17. ZEPS-u ima Republika Crna Gora, a koja će osim promocije svoje ekonomije prezentirati i svoje turističke i kulturne potencijale.

Uprava sajma najavila je da će ZEPS 2010. obilježiti kolektivne izložbe, izdvojivši izložbe privrednika Slovenije, Hrvatske, Češke Republike, Brčko Distrikta BiH, Gračanice, Zeničko-dobojskog kantona itd.

Najavljeno je da će 17. generalni bh. sajam ZEPS 2010. i 7. međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal, koji se održavaju na oko 10.500 metara kvadratnih zatvorenog prostora i koje će obilježiti veliki broj pratećih sadržaja, otvoriti Milutin Simović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.