biznis
0

Mostar: Okrugli stol o investiranju u BiH

FENA
U sklopu 11. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2008. Agencija za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) i Mostarski sajam d.o.o upriličili su okrugli stol na temu "Investiranje u BiH - resursi, šanse, problemi".

U izjavi za novinare ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić kazao je kako je tema današnjeg okruglog stola aktualna i životno bitna za BiH.

"U BiH smo svakodnevno okupirani političkim pitanjima, što je jako važno jer kada se govori o ambijentu za investiranje, onda je to podloga koja se smatra preduvjetom samog investiranja", kazao je Vrankić.

Po Vrankićevim riječima, ambijent za investicije u BiH popravlja se i približava europskim trendovima.

"Makroekonomski pokazatelji u BiH iz dana u dan sve su bolji, iako smatramo da još puno toga trebamo popraviti. Investicije, pogotovo strane, koje smo imali u prošloj godini kreću se od milijardu i 680 milijuna eura i to je14 posto BDP-a (bruto domaći proizvod). Kada spomenuti iznos usporedimo s prethodnim godinama vidimo znatno povećanje", kazao je Vrankić.

On je dodao kako kapital ne poznaje granice, već da poznaje samo uvjete i dobit te kako su svi u BiH dužni da stvaraju ambijent kako bi dobit koja se stvori u BiH bila ponovnu tu i investirana, a ne da odlazi u druge zemlje.

Po službenoj statistici u BiH je 31 posto nezaposlenih građana i taj se procent može smanjiti samo investiranjem, zaključio je Vrankić.

Direktor FIPA-e Haris Bašić govorio je o problemima s kojima se susreću investitori koji svoj novac žele uložiti na području BiH i kao jedan od glavnih problema naveo je političku situaciju.

Po njegovim riječima, ako se nastave velike političke turbulencije, moguće je da dođe do zaustavljanja stranih ulaganja u BiH.

"BiH je posljednjih godina napravila jak iskorak kada je riječ o poboljšanju poslovnog ambijenta. U posljednje dvije godine u BiH je uloženo oko 2,2 milijarde eura, što je dvostruko više od ulaganja u posljednjih 11 godina", kazao je Bašić, dodavši kako je u posljednje dvije godine i stopa nezaposlenosti u BiH smanjena za tri posto.

Kad je riječ o investicijama, Bašić je kazao kako je stranim investitorima posebno zanimljiv proizvodni sektor u BiH, kao što je energetski sektor, telekomunikacije, turizam i informatički sektor.