biznis
0

Morales nacionalizirao imovinu Shella i Ashmorea

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bolivijski predsjednik Evo Morales potpuno je nacionalizirao dionice tvrtke Transredes za prijevoz plina, koja je bila u vlasništvu anglo-nizozemskih grupa, nakon neuspjeha pregovora o kupnji dioničkog paketa, prenijele su u ponedjeljak agencije.

Nacionalizirana je tvrtka Transredes, podružnica multinacionalne anglonizozemske tvrtke Shell Gas i britanske Ashmore, koje su svaka posjedovale po 50 posto dioničkog paketa.

Morales je potpisao ukaz o nacionalizaciji preuzimanjem dionica tako što će država isplatiti 48 dolara po ekspropriranoj dionici.

Tvrtki Transredes, koja je isprva bila u vlasništvu američkog Enrona, bolivijska vlada u ponedjeljak je postavila novog predsjednika, a radnicima zajamčila stabilnost radnih mjesta, prenosi BBC.

U govoru o nacionalizaciji Morales je optužio Transredes da se upustio u političke aktivnosti protiv svoje vlade i poručio da ne "prihvaća ni upravitelje, ni tvrtke koje kuju urotu protiv demokratije ili protiv nacionalne vlade. Neka rade i ne bave se konspirativnim aktivnostima".

Prelazak Transredesa u državno vlasništvo dio je planova o nacionalizaciji kojima vlada želi poboljšati život uglavnom siromašnog indijanskog stanovništva, napominje agencija dpa.

Opozicija kritizira takvu politiku, a protive joj se i bogatije pokrajine održavanjem referenduma o autonomiji, koje Morales naziva ilegalnima. U nedjelju su referendum organizirale pokrajine Beni i Pando, nakon što je to već učinila bogata Santa Cruz.

"Fizičko preuzimanje... ne može donijeti ništa dobrog zemlji već samo pojačati nesigurnost i sumnje u postojeću pravnu sigurnost", kazao je zastupnik stranke Podemos.

Međunarodne tvrtke koje rade u Boliviji, kao što su brazilska Petrobras, francuska Total, španjolska Repsol ili američka Exxonmobil, prestale su ulagati u tu zemlju zbog političke nesigurnosti i nedostatka pravne sigurnosti, tvrdi bolivijska gospodarska komora, a prenosi agencija AFP.

Morales, izabran 2005. godine kao prvi predsjednik iz redova Indijanaca u povijesti svoje zemlje, prvu nacionalizaciju proveo je 2006. kada je drastično izmijenio ugovore sa stranim tvrtkama, ali nijedna od njih ipak nije napustila tu andsku zemlju.

Iza Venezuele Bolivija je drugo po zalihama prirodnog plina u Južnoj Americi. Procjenjuje se da ima oko 1.300 milijardi prostornih metara plina.