Mustafa Mujezinović
0

"Mora se donijeti odluka o investiranju u elektro-energetski sektor"

SRNA
Mustafa Mujezinović (Foto: Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Foto: Fotoservis)
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović izjavio je da će Vlada i Parlament FBiH u narednom periodu morati da donesu odluku o načinu investiranja u elektro-energetski sektor.

Na Međunarodnoj konferenciji Sarajevske berze pod nazivom "Kapitalne investicije i tržište kapitala u FBiH" on je rekao da pred pravnim subjektima koji bi trebalo da investiraju u FBiH stoji pretežak zadatak, jer je odlučeno da se ne prenosi vlasništvo nad energetskim objektima.

"Odlukom Vlade FBiH otvorena je još jedna mogućnost da neko da kredit. U ovom trenutku pojavila se kompanija koja je spremna dati garancije i omogućiti dobijanje kredita 'Elektroprivredi', odnosno projektnoj kompaniji koja bi bila formirana za izgradnju konkretnog 'Bloka sedam' za Tuzlu, pa i 'Bloka osam' u Kaknju", pojasnio je Mujezinović.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju sve vlasništvo nad energetskim objektima ostaje BiH, a time bi i 10 posto akcionara "Elektroprivrede BH" bili direktno uključeni.

Mujezinović je izrazio nadu da će se u postizbornom periodu o tome pozitivno izjasniti i investicioni fondovi. koji imaju više od pet posto akcija u ovoj firmi, te da će i federalni Parlament dati svoju saglasnost, kako bi ove investicije mogle da krenu.

On je istakao da bi se otplata vršila iz proizvedene energije, što je jedini mogući izvor za finansiranje ovakvih projekata.

Govoreći o javnoj potrošnji, federalni premijer je naglasio da je problem ovog entiteta to što je bruto društveni proizvod (BDP) mali, a FBiH ima fiksne troškove - policija, poreska uprava, inspekcije, koji se ne mogu smanjivati.
"Ovaj procenat od 47 posto javne potrošnje od BDP-a prizilazi iz toga što je BDP mali, a što je direktna posljedica stanja u svjetskoj ekonomiji, zbog ratnih razaranja i slabe ekonomije u BiH", rekao je Mujezinović i dodao da je njegova želja da FBiH ne koristi tranše kredita, a što bi moglo biti postignuto isključivo povećanjem vlastitih izvornih prihoda.