biznis
218

Mladi iz BiH proizvode za svjetske modne brendove

Piše: E. M.
U Srednjobosanskom kantonu prošle godine počela je jedna pozitivna priča gdje je 12 mladih ostvarilo svoje prvo radno iskustvo, a i danas aktivno rade na proizvodnji tekstila, kože i obuće za velike proizvođače i brendove.

Da obični ljudi odlučnošću i kvalitetnim projektom mogu ostvariti ciljeve govori primjer mlade Zeničanke Selme Hasanice koja je sa svojim projektom aplicirala na Program zapošljavanja mladih (YEP) Švicarske ambasade u BiH, gdje je zauzela visoko sedmo mjesto i sredstva za realizaciju projekta. U razgovoru za Klix.ba Hasanica je kazala kako je na ideju došla nakon rada sa proizvođačima u BIH.

"Nakon dugogodišnjeg rada sa bh. proizvođačima u sklopu drugih projekata kluba 'Fashion' htjela sam da vidim koliko oni mogu poboljšati proizvodnju u Bosni i Hercegovini te zapošljavanju mladih. Ispočetka smo planirali da to bude kreativna mlada snaga, ali nakon konsultacija sa njima vidjeli smo da im je potrebna proizvodnja nakon čega su krenuli i naša prva potpisivanja Ugovora i početak praktičnog rada", izjavila je Hasanica.

Na projekat koji je sa svojom realizacijom počeo u martu prošle godine bilo je prijavljeno 50 mladih koji su uspješno završili kurseve, a njih 12 je dobilo zaposlenje.

"Instalirali smo trening centar u kompaniji Faik d.o.o. u Novom Travniku koja nam je jako puno pomogla na taj način da su nam ustupili prostor i sve što je bilo potrebno za koncept obuke. U tri navrata nam se javilo 50 mladih koji su prošli obuku, a nakon njih 12 je dobilo posao u Kompaniji dan poslije završetka obuke", dodaje Hasanica.

I godinu dana poslije, mladi su na svojim pozicijama i aktivno rade proizvode za velike proizvođače i brendove koji su velika imena u svijetu modne obuće, tekstila i drugih branši.

"Izvoz je zaista nevjerovatan, a u narednom periodu planiramo proširiti projekat na još općina i to: Bugojno, Donji Vakuf, Žepče, Maglaj i Tešanj. U planu imamo i pokretanje socijalnog preduzeća koje će biti možda prvo u centralnoj Bosni. Koncept bi trebao biti proizvodnja za strane proizvođače te kreiranje domaćeg proizvoda muških i ženskih torbi", izjavila je naša sagovornica te dodala kako bi se u okviru ovog projekta zapošljavale žene starije od 30 godina.

Hasanica je na kraju razgovora istakla zahvalnost svim ljudima koji su im pomogli da se ovaj projekat realizira i da mladi dobiju svoja prva radna iskustva. U narednom periodu planiraju zapošljavanje još većeg broja mladih kroz razne projekte te se nadaju da će malim koracima ostvariti domaću proizvodnju u BiH.