Rast depozita stanovništva
0

Mišić: Građani u BiH imaju tradiciju štednje

FENA
U Bosni i Hercegovini je tokom ove godine, prema podacima Centralne banke BiH (CBBiH), zabilježen rast depozita stanovništva od 6,1 posto.

Rast privatnih štednih depozita, po mišljenju izvršnog sekretara Udruženja banaka BiH Mije Mišića, ukazuje da građani imaju povjerenje u ovdašnje komercijalne banke.

"Također, na štedne uloge se nešto dobije i zaradi. U ovim prilično rizičnim vremenima očito je da je i ta skromna kamata nešto za šta se građani odlučuju u odnosu na alternativu kao što su obveznice, ulaganja u nekretnine i tome slično“, izjavio je Mišić za Agenciju Fena povodom Svjetskog dana štednje.

On je kazao da je bitno i to da građani u BiH imaju tradiciju štednje.

"Bankarska zajednica je na to ponosna i činit ćemo i dalje sve da se to povjerenje unapređuje jer je to glavni stup postojanja i opstanka bankarstva“, izjavio je Mišić, napominjući da je štednja značajan domaći resurs i za privredu i njen zamajac.

Na kraju septembra, prema podacima CBBiH, ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, iznosili su 6,88 milijardi KM.

Svjetski dan štednje obilježava se svakog 31. oktobra, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu.