Ruska kompanija
0

"Mirax" za godinu dana otpustio 90 posto zaposlenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruska građevinska grupacija "Mirax", koja gradi turistički kompleks na rtu Zavala kod Budve, otpustila je od prošle jeseni oko 90 posto zaposlenih i sada ima samo 450 do 500 radnika, u poređenju s više od 9.000 u prvoj polovini prošle godine.

Prenoseći izjavu neimenovanog izvora u "Miraxu", agencija Reuters navodi da je "u kompaniji do izbijanja krize radilo 2.500 do 3.000 saradnika u administraciji, a sada ih ima samo 250-300".

U istom postotku je smanjen i broj preostalog osoblja, uključujući radnike koji rade neposredno na građevinama, na 200 do 300 sa 2.000 do 3.000 prije krize.

Predstavnici "Miraxa" nisu željeli komentirati navode Reutersa.

Grupacija "Mirax" trenutno prolazi kroz težak period, što je javno priznao i njen većinski vlasnik, tajkun Sergej Polonski, čije je bogatstvo prošle godine, prema navodima časopisa "Forbes", vrijedilo 1,2 milijarde dolara.

On je nedavno na ličnom blogu napisao da njegova kompanija nema dovoljno likvidnosti, čak ni za finansiranje gradnje, zbog toga što "Mirax" za posljednjih godinu dana "nije uspio da privuče nijedan bankarski kredit za građevinske projekte, a za posljednjih mjesec dana nije uspio da proda nijedan kvadratni metar nekretnina".

Na aktive kompanije, osim toga, već pretendiraju oni kojima nije vratila dugove, uključujući "Alfa banku" koja je otkupila dug "Miraxa" od 200 miliona dolara od banke "Kredi Swiss". "Alfa banka" je u augustu uspjela izdjejstvovati sudsko zamrzavanje imovine "kćerki" "Miraxa", što je zakočilo realizaciju njegovih atraktivnih projekata, kao što je "Kula Federacije" u Moskvi.

Prva otpuštanja u "Miraxu" počela su još u oktobru 2008., kada su grupaciju napustila četiri vodeća menadžera zbog obustavljanja investicionih projekata. Polonski je nedugo zatim objavio da uvodi moratorij na otpuštanje saradnika sve do 1. januara 2009., jer, kako je objasnio, "nije mogao tada da postupi drugačije".

Broj zaposlenih je, međutim, nastavio da se smanjuje, uprkos moratoriju.

Grupacija "Mirax" treba da u Budvi izgradi ekskluzivni hotel sa 27 spratova i oko 40 vila za iznajmljivanje i prodaju.

Iz "Miraxa" je ranije saopćeno da će u potpunosti finansirati izgradnju hotelskog kompleksa na Zavali, koji se prostire na 65.000 kvadratnih metara.