biznis
0

Ministar financija i trezora Dragan Vrankić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke

FENA
Strategija partnerstva Svjetske banke s Bosnom i Hercegovinom, koja će biti putokaz za buduće aktivnosti, u proceduri je usvajanja a i u pripremi je izrada ekonomskog memoranduma za BiH koja treba u svom izvješću prikazati stanje u zemlji u ovoj oblasti kao i najvažnije izazove s kojima se susreće ekonomija BiH, kazao je tijekom današnjeg sastanka u Sarajevu zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara i ministru financija Draganu Vrankiću glavni ekonomist Svjetske banke za regiju Europe i središnje Azije Pradeep Mitra.

Ovom prigodom, Mitra je naglasio i potrebu daljnje informiranosti Svjetske banke o aktivnostima koje se poduzimaju u vezi s izradom Strategije razvoja BiH.

Ministar Vrankić je predstavnike Svjetske banke informirao da je Vijeće ministara na današnjoj sjednici utvrdilo Nacrt proračuna institucija BiH za 2008. godinu i međunarodnih obveza BiH za 2008. izrazivši očekivanja kako će procedura usvajanja u Predsjedništvu BiH, a potom i u Parlamentarnoj skupštini BiH, biti brzo završena.

Ministar financija je govorio i o žurnosti donošenja zakona koji će regulirati koordinaciju u fiskalnom sektoru radi smanjenja javne potrošnje. Posebice je istaknuo kako je potrebno voditi iznimno opreznu politiku zaduživanja u državi ali i poduzimati aktivnosti na što efikasnijem javnom investiranju.

Ministar je rekao i da treba sve poduzeti kako bi se otvorio što veći broj radnih mjesta u svim sektorima, osobito u sektoru malih i srednjih poduzeća.

Svjetska banka je izrazila namjeru da pomogne u toj oblasti.

U izaslanstvu Svjetske banke, koje je na današnjem sastanku vodio Mitra, bili su voditelj Ureda Svjetske banke za BiH Marco Mantovanelli i glavni ekonomist Svjetske banke za BiH Orhan Nikšić. Sastanku je nazočila i direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje Ljerka Marić, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.