biznis
0

Merkel: Finansijska konsolidacija Italije je impresivna

SRNA
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Angela Merkel (Foto: Arhiv/AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je danas Italiju zbog njenih napora ka smanjenju budžetskog deficita i na polju ekonomskih reformi i izrazila uvjerenje da će reformske mjere biti plodotvorne.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Mariom Montijem, koji je došao u posjetu Berlinu, Merkelova je rekla da je široka konsolidacija i plan reformi koji provodi italijanska vlada impresivan i da je lično uvjerena da će ove reforme biti plodotvorne.

Monti je ponovio da su napori konsolidacije državnih finansija i reforme privrede nizom mjera štednje i povećanja poreza urodili plodom.

"Osnova za budući privredni rast je već tu. Tržišta su u procesu priznavanja uspjeha", rekao je Monti, osvrćući se na uspješnu aukciju od 9 milijardi eura državnih obveznica po značajno nižim kamatnim stopama.

Merkelova je uspješnu aukciju obveznica opisala ka "dobar znak za Italiju" rekavši da će ekonomske reforma pomoći investitorima da ponovo zadobiju povjerenje u zajedničku valutu.

Merkelova je dodala da "ništa konkretno" za sada nije rečeno o mogućem zahtjevu Italije za pomoći.

"Znamo da nismo završili našu stabilizaciju, ali smo postigli dosta za kratko vrijeme. Moramo zajedno nastaviti na tom putu", rekla je Merkelova.

Dva lidera se, ipak, nisu složila oko ideje da se Evropskom mehanizmu stabilnosti da bankarska dozvola što bi omogućilo direktno refinansiranje zemalja članica.

Merkelova je rekla da ta mjera nije "kompatibilna sa Ustavom EU", dok je Monti rekao da je bankarska dozvola za ESM "izvodljiva" u širem kontekstu i u dugoročnoj perspektivi.