biznis
0

Mašinovođe ŽRS-a na razgovorima u policiji

FENA
Devetnaestog dana obustave rada u Željeznicama Republike Srpske uprava ponavlja stari poziv mašinovođama da se vrate na posao, dok su njih 14 morali na razgovor u dobojsku policiju.

Mašinovođe, koje štrajkuju u radionici za vuču vozovu u Doboju, uz zatjev da im se umjesto jedne isplati 2,4 marke za pređeni kilometar sat, odazvalo se u pozivu policije na razgovor i očekuju da budu udaljeni iz tog objekta.

U CJB Doboj su potvrdili da su obavili razgovor s mašinovođama, ali nisu željeli da iznose detalje.

Radenko Marić, jedan od mašinovođa, kazao je da je policiju interesovalo kakav će biti stav njegovih kolega štrajkača ukoliko se od njih policija zatraži da napuste radionicu.

"Prenio sam stav mojih 239 kolega da nećemo pružati nikakav otpor i da ćemo mirno napustiti krug preduzeća", rekao je Marić. Mladen Tadić, mašinovođa iz Banje Luke očekuje da će bar minimum njihovih zahtjeva biti ispunjen. "Nadamo se da će se pojaviti bar jedna razumna osoba, koja će sagledati stanje u ovom preduzeću", rekao je Tadić.

O problemima u tom javnom preduzeću danas su ponovo raspravljali predstavnici Skupštine opštine Doboj, te ocijenili da su neprihvatljive optužbe da se, razmatranjem ovog pitanja, miješaju u rad Željeznica RS-a, čije je sjedište u tom gradu.

Većina vozova ne saobraća, a od strane uprave, osiguran je samo hitan prevoz robe za pojedina preduzeća u kojima je zbog obustave rade u Željeznicama RS stala proizvodnja.

U saopštenju Uprave ŽRS se navodi da se "ucjenama i flagrantnim kršenjem zakona nijedno pitanje ne može biti riješeno, već se samo komplikuje i produbljuje".

"Dovođenjem pojedinaca iz Srbije i Federacije BiH i okruženja koji navodno podržavaju mašinovođe ŽRS istupajući u pojedinim medijima, predstavlja obmanjivanje i mašinovođa i javnosti jer je teško razumjeti da bilo koja organizacija može dati podršku nekome čije su radnje nezakonite, a nadležni inspekcijski organi su upravo nezakonitim okvalifikovali postupanje mašinovođa ŽRS-a", tvrdi se u saopćenju.