biznis
0

Mariborska livarna otvorila nove pogone u bugojnu

FENA
Bugojno (Foto: Arhiv)
Bugojno (Foto: Arhiv)
Slovenska kompanija MLM Mariborska livarna Maribor danas je svečano otvorila nove tehnološke kapacitete Tvornice aluminijskih tlačnih odljevaka za automobilsku industriju MLM "Alutec" Bugojno.

Simboličnim presijecanjem vrpce nove proizvodne kapacitete otvorili su predsjednik Uprave MLM Mariborske livarne Branko Žerdoner, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

"Do kraja 2010. Mariborska livarna u novoformirano preduzeće "Alutec" investirat će 2,5 miliona eura. Tvornica trenutno zapošljava 47 radnika. Ove godine planiramo napraviti promet od 1,3 miliona eura. To je početak projekta koji je startao u aprilu. U sljedećih pet godina imamo prostorne, tehničke i ljudske kapacitete da ostvarimo oko tri hiljade tona proizvoda, i promet između 10 i 11 miliona eura godišnje. U isto vrijeme, planiramo investirati oko 7 miliona eura", naglasio je Žerdoner.

U Podružnici MLM-a "Alutec" u Bugojnu trenutno se proizvode uglavnom dijelovi za elektroindustriju, a ovih dana vrše se intenzivne pripreme za proširenje proizvodnje na automobilsku industriju. U oktobru bi, naime, iz Švicarske u bugojansku tvornicu trebala biti distribuirana robotizirana nova ćelija, čijim će se stavljanjem u funkciju stvoriti pretpostavke za otpočinjanje proizvodnje aluminijskih odljevaka za potrebe renomiranih automobilskih kompanija na evropskom i drugim tržištima.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić istakao je ogroman značaj slovenske investicije za lokalnu privredu, dok je federalni premijer Mustafa Mujezinović naglasio, između ostalog, da će Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo u narednom periodu pružati podršku Mariborskoj livarni, jer se pokazala kao ozbiljan partner sa konkretnom vizijom kako otvoriti nova radna mjesta i proširiti proizvodnju u budućnosti.

Svečanosti otvaranja proizvodnih pogona Podružnice MLM-a u Bugojnu, u kojoj bi do 2015. trebalo biti uposleno oko stotinu radnika, prisustvovali su i slovenski ambasador u BiH Andej Graselli, savjetnik za ekonomske poslove Ambasade Slovenije u BiH Emilijan Žorž, predstavnici SBK i mnogi drugi gosti.